Загиналият при престрелка до елховското село Голям Дервент граничен полицай е готвел сватба с любимата си, съобщи Нова тв.

Петър Бъчваров е на 32 години. Последните 8 от тях е на служба в "Гранична полиция". Родом е от Елхово, неговият баща е бил началник на местното управление на МВР. Майка му е учителка. Едно дете е в семейството. Петър не е бил женен, но негови близки споделят, че е планирал сватба с приятелката си.

От основното училище, през школата в Пазарджик, до работата рамо до рамо на граничната бразда, синът на Величка Динева и убитият Петър Бъчваров са почти неразделни. Един изстрел променя това. "Снощи в 5 часа са били заедно и си бил купил кола. Тази вечер имали уговорка да почерпи за новата кола. Отиде на смяна и не се върна", каза жената. Тя познава убития Петър от малък. Често изпитва страх за сина си, който също е граничен полицай. "Нашите полицаи не са защитени. Носи пистолет, няма право да стреля - ми той го носи само да му тежи", споделя Величка Динева.

Хората в района виждат мигранти всеки ден. Напоследък все по-често. Потресени са от убийството на граничния полицай. Жителите на пограничните села смятат, че докато България и Турция не се разберат каналджиите да бъдат спирани още преди границата, ситуацията няма да се промени.

Шокирани от случилото се, хората от селото споделят, че мигранти ежедневно преминават границата ни и от години живеят в страх.

"Аз съм работил горе на границата от януари месец до април. Полагахме кабели на камерите и сме ги виждали. Турците им помагат. Слагат стълби, качват се и минават", сподели местен жител пред bgonair.

Хората в Елхово се опитват да намерят обяснение как се стигна до смъртта на младия граничен полицай и кой носи отговорност. Негласно се знаело, че на полицаите им е забранено да стрелят.

"Едно време такива полицаи нямаше, ходеха военни, пак по двойки, а сега един решава и гърми", коментира възрастен мъж от селото.

Погребението на сержант Бъчваров ще е утре в гробищния парк на Елхово. Утре е обявен и за ден на траур в града.