Много близки, приятели и колеги на убития край границата младши инспектор Петър Бъчваров си взеха последно сбогом с неговите тленни останки. За да се поклонят пред паметта му, в Елхово дойдоха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, главният секретар на МВР Петър Тодоров и директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова.

Виж повече снимки тук >>>

Министър Демерджиев присъди посмъртно на Петър Бъчваров Почетния знак на МВР за проявен героизъм и смелост и за изключителни постижения в борбата с престъпността и опазването на реда, съобщи БНТ.

Пред ковчега на убития полицай Демерджиев обеща, че ще направи всичко възможно извършителите на престъплението да получат възможно най-тежкото наказание, както и да се подобри сигурността на служителите, които охраняват границата ни.

Съболезнователен адрес бе изпратен от президента Румен Радев. Прочете го Иван Демерджиев.

По желание на родителите му младши инспектор Петър Бъчваров се погребва в униформа на "Гранична полиция".

В Елхово днес е ден на траур в памет на загиналия граничар. 

Роднини на граничари разказват, че живеят в страх за близките си. "Ние, майките на граничарите, с тръпка изпращаме синовете си. Не са защитени, нямат големи правомощия и сутрин ги изпращаме и с тръпка ги чакаме вечерта да се приберат живи и здрави. Страхът в момента се засилва все повече, защото групите, минаващите мигранти стават все повече и повече", признава Величка Кръстева, цитирана от БНТ.

"Ясно е какви са били мотивите на лицата, които откриха стрелба срещу полицай от Гранична полиция в понеделник вечер и той загина", каза пред журналисти в Елховоо служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Разследването е напреднало и много скоро ще даде отговори на всички въпроси. Очакват се резултатите от съдебно-медицинската и балистичната експертизи.

Задържаните лица в случая са турски граждани и е ясно какви са мотивите им, но тъй като това е следствена тайна, не мога да ги разкрия, добави министърът на вътрешното ведомство.

Убийството е извършено от турска територия, оттам е открита стрелба с ловна пушка. Гилзите, открити на мястото на убийството на полицая, са от автомат "Калашников", с който е отвърнато на стрелбата, даде да се разбере Иван Демерджиев.

Според него има възможност за екстрадиция на задържаните в Турция лица. Има образувани наказателни производства и в Турция, и в България.

"Сутринта голям наш екип посети валията на Одрин, подробно сме говорили, турците са взели много сериозни мерки. Основната версия е престъпна дейност, не каналджийство, не е и разпространение на наркотици. Тези хора са извършвали престъпления на територията на Турция. И са решили, че някой им пречи", добави Демерджиев.