Малък самолет падна в петък вечерта на летището в Балчик. Машината се запали и 52-годишният пилот загина.

"Направил е грубо кацане, което се дължи на силен страничен вятър, което може да го е изненадало", коментира пред Нова телевизия Христо Христов, който оглавява Звеното за разследване на авиационни произшествия към Министерството на транспорта.

"По първоначалната информация, която имам аз, е имало северен вятър, пулсиращ. При кацане може да е по-трудно за хора с по-малко пилотски опит", заяви Христов. "Второ, според очевидци, самолетът е подходил с по-голяма скорост, направил е грубо кацане, на авиационен жаргон така се прави "козел" - подскача, превърта се през крило наляво, запалва се и пилотът загива на място", разказа Христов.

Той обясни още, че обикновено има няколко причини за катастрофи в авиацията.

"Първата е човешкият фактор, втората е технически отказ и третата е неподходящи метеорологични условия", коментира Христов.

Окръжната прокуратура в Добрич е поела ръководството на досъдебното производство във връзка с инцидента с разбития самолет, съобщи междувременно окръжният прокурор в Добрич Пламен Николов.

Изясняването на случая, по думите му, е започнало незабавно след произшествието. Той добави, че действията по разследването ще се извършват от следовател от Националната следствена служба, предаде БТА.

Магистратите ще работят съвместно със специалисти от Звеното за разследване на авиационни произшествия към министерството на транспорта. Днес ще бъде извършен основен оглед на мястото на инцидента. Ще бъдат назначени съдебно-медицинска и технически експертизи, добави окръжният прокурор.