Прокуратурата разследва инцидента с дерайлиралата влакова композиция с цистерни с бензин в Русенско. Това съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.


Сигнал за инцидента е подаден около 1.05 часа тази нощ. Между Ветово и Сеново дерайлират четири цистерни с гориво от товарен влак на товарния превозвач "Българска железопътна компания". Взрив и пожар няма. Пострадали също. Районът е отцепен.

Аварийни екипи на пожарната и НКЖИ са на място. Разрушен е повече от два километра железен път. Композицията се състои от 28 вагона, от които 26 цистерни са пълни с бензин. Тя се е движила по направление гара Русе разпределителна - Белозем.

Георгиев, който бе на мястото на инцидента, обясни, че тепърва ще се установяват причините за произшествието.

Снимка: Булфото

"В прокуратурата има утвърден план за работа при крупни аварии и катастрофи. На място са следователи от Окръжната прокуратура в Русе. За случая е уведомен главният прокурор и заместник-главният прокурор, като с тяхно съдействие очакваме най-добрите специалисти по подобни произшествия да дойдат на място и да ни помогнат при извършването на огледа. Част от тях са участвали при разследването на жп инцидента на гарата в Хитрино", обясни Георгиев.

По време на разследването предстои да се установи има ли нарушени правила за безопасност при движението на жп състава и дали това има връзка с инцидента.

Снимка: Булфото

Георгиев съобщи, че тримата машинисти, които са управлявали композицията, не са употребили алкохол. Те се намират на разположение на следователите и ще се работи с тях в най-скоро време.

Композицията е била с два локомотива - един в началото и друг в края. Два от вагоните - в предната и в задната част, са били празни, като превантивна мярка за безопасност.

Георгиев обясни, че няма опасност, тъй като има малък разлив на гориво.

Снимка: Булфото

"Информацията е, че от един от преливниците при обръщането на цистерната има малък разлив на гориво, който не е създал опасност за околната среда. След обезопасителните мерки считаме, че няма опасност от екологична или друг вид катастрофа", каза окръжният прокурор.

Той обясни, че няма опасност за населените места в района. Най-близкото е град Ветово, което се намира на около пет километра от произшествието.

Георгиев коментира, че потенциална опасност е съществувала заради вида на транспортираното гориво и неговото количество.

"Според нас има фактическа и правна сложност за установяване на причините за произшествието и установяване на виновните", заяви той.