Голям пожар избухна на гръцкия остров Елафонисос в събота сутринта. ,5 противопожарни коли и 45 пожарникари, както два самолета за борба с пожарите и два хеликоптера се включиха в потушаване на огъня.

Заради огнената стихия се наложи евакуация на хотели и къмпинги в района.

Евакуацията е извършена като предпазна мярка и сега няма опасност за нито едно селище, съобщи по-късно заместник-губернаторът на региона Лакония за агенция АНА-МПА.

Той съобщи, че жена, която се оказала блокирана в пещера, е била спасена от пожарникарите.

Продължаващите горещини и ветрове, които се очаква да се засилят през уикенда, накараха по-рано гръцката служба за гражданска защита да повиши предупреждението за опасност от горски пожари до най-високата степен днес, предаде ДПА. Вероятността от избухване на пожари е особено висока в централна Гърция, на полуостров Пелопонес и в района на Атина, съобщава противопожарната служба, която обяви предупреждение "червен код".

Метеоролозите прогнозираха, че температурите ще превишат 40 градуса по Целзий през следващите дни.

Гърция често се изправя пред горски пожари, които бързо се разпространяват сред сухата растителност, а ветровете и трудно достъпният терен често затрудняват овладяването на огъня. В много случаи човешката небрежност е причина за избухването на пожарите.

През юли миналата година над 100 души починаха, а хиляди домове бяха разрушени или повредени в резултат на бързо разрастващ се пожар в района на Атина.