Няма опасност някой от двата пожара, които избухнаха вчера в Казанлък, да се възпламени отново, съобщи главен инспектор Станимир Тончев, ръководител на Районна служба за пожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН), цитиран от БТА.

Пожарът, който избухна вчера на обяд в източния край на града в местността "Старите лозя", е изпепелил две хиляди декара площ - сухи треви, храсти, частично иглолистна и широколистна растителност. Огънят е спрян само на метри от бензиностанцията в източната част на града.

"Колегите реагираха бързо и адекватно. Преди 4-5 години имаше пожар на същото място и пак имаше риск за намиращата се наблизо бензиностанция", каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов.

В гасенето са се включили 45 пожарникари, 18 доброволци към доброволното формирование в Казанлък, както и 60 служители на горските стопанства в Казанлък и Мъглиж и Държавно ловно стопанство "Мазалат". На място са пристигнали осем пожарни автомобила - пет на РСПБЗН Казанлък, два на РПБЗН - Стара Загора и един на РПБЗН - Павел баня, посочи инспектор Тончев.

От района са евакуирани четирима граждани през вчерашния ден. Те са настанени в общински жилища, а след като опасността от пожар в техните имоти е преминала, двама от тях са пожелали да се върнат в дома си, разказа Станимир Тончев.

Засегнати са около 50 постройки. Той допълни, че не може да се каже колко са изгорелите вчера, тъй като не може да се прецени коя постройка е унищожена от предишни пожари в района.

Най-голямата трудност при гасенето на пожара беше постоянно сменящият посоката си силен вятър в района.

"Беше голям ужас. Не мога да го опиша. Бяхме обградени от огъня и се опитвахме да се спасим някак", разказа жена пред Нова телевизия, която се е включила в гасенето на пламъците.

Предстои щетите и причините да се изясняват. От снощи има дежурен автомобил на пожарната на място, който ще остане там до довечера, увери инспектор Тончев.

Вторият пожар, който избухна в късния следобед край Института по розата в северния край на града, е обхванал около 250 декара площ. Там са горели розови насаждения, обясни Станимир Тончев. Пламъците са обхванали и голямо количество необработена лавандула, която ще продължи да пуши още няколко дни.

Ръководителят на РСПБЗН Казанлък допълни, че все още не са ясни причините за възникване на двата пожара.

Огънят избухна вчера по обяд в местността в местността "Старите лозя" в източния край на Казанлък и битката с пламъците продължи и през нощта. Заради задимяване подбалканският път София-Бургас в района беше затворен. Междувременно избухна и друг пожар край Института на розата край Казанлък, но бързо беше потушен.

Ситуацията в страната не е критична, но е опасна и рискова. Тази нощ отново имаше няколко пожара, сред които и на зеленчуковата борса в пазарджишкото село Огняново, но много бързо бяха овладяни, съобщи още главен комисар Николай Николов

По думите му пожарът в Огняново вероятно е избухнал заради техническа причина. Огънят е тръгнал от цех за съхранение на плодове и зеленчуци.

Николов поздрави работещите в пожарната по повод професионалния им празник. На специална церемония бяха поднесени цветя на паметника на загиналите пожарникари.