Над 200 души - огнеборци, екипи на Гражданска защита, горски работници и военнослужещи участваха в гасенето на огъня, който обхвана фронт над 4 километра северозападно от града по пътя към курорта Старозагорски минерални бани.
Около 2000 дка сухи треви и храсти и 10-20 дка борова гора са засегнати при пожара, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Стара Загора. Към 20.30 ч., по предварителни данни от Държавно горско стопанство, от пожара са обхванати около 2000 дка лесонепригодни площи - сухи треви и храсти и около 10-20 дка млада борова гора. Унищожени са две вили и 18 полумасивни временни постройки. Спасени са 2 иглолистни масива с площ от 650 и 850 дка и около 1500 дка широколистна гора.
В 12.12 часа на телефон 160 старозагорските пожарникари получават съобщение, че северозападно от града горят сухи треви и храсти. Веднага към мястото на произшествието потеглят четири пожарни екипа. Оказва се, че огнената стихия се развива на голям фронт и върху изключително тежък терен, което прави невъзможно използването на пожарна техника.
На мястото на произшествието допълнително са изпратени 25 огнеборци и 20 служители на Горско стопанство – Стара Загора. Кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев се е свързал с ръководството на мини ”Марица – Изток”. Постигната е договорка в гасенето на огнената стихия да се включи и техника, предоставена от дружеството, предаде Фокус.
Заради пожара специалистите на РИОСВ осъществяват стриктен контрол на атмосферния въздух в града. Към момента на проверката димът се разпространява към квартал „Железник", защото посоката на вятъра е североизточна. В квартала незабавно е разположен и допълнителен пункт за анализ на качеството на въздуха, съобщи Дарик радио. По разпореждане на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора ще се извършват и допълнителни измервания на качеството на въздуха.
Заради горещините засилено охраняват горите от пожари в Смолянско. Освен подвижна горска стража от 10 души, във всяко горско стопанство са назначени дежурни, които също наблюдават състоянието на горите денонощно.
За първото полугодие в областта са избухнали седем горски пожара, изпепели 33 дка иглолистни гори. Само един е причинен от късо съединение в електропреносната мрежа, а останалите са в резултат на човешка небрежност.
Вижте как огънят приближава града