Екип следователи от Националната следствена служба в София поема разследването на авиокатастрофата край Мъглиж, при която загина известния пилот Румен Иванов. Все още няма официална информация за причините за тежкия инцидент, но по непотвърдени данни двигателят на управлявания от него делтапланер е отказал и машината е паднала в нива край село Юлиево. 64-годишният Румен Иванов е загинал на място.

 

"Пилотът е управлявал мотоделтапланер, като е изпълнявал полет за наторяване на земеделски култури. При аварийно кацане машината се е ударила в дърво и се е сринала", съобщи директорът на Специализираното звено за разследване на авиационни събития (СЗРАС) към Министерство на транспорта Христо Христов.  

Сигналът за инцидента е подаден тази сутрин около 9 часа, съобщиха от Окръжната прокуратура в Стара Загора. В момента са провежда оглед на местопроизшествието. Разпитват се и свидетели, като се иззети документи за техническото състояние на делтапланера и други документи от фирма "Авио дизайн", чиято собственост е разбилата се машина.

Снимка: Facebook

Назначени са съдебно медицинска и техническа експертизи. Разследването по делото продължава, като предстои извършването на действия по разследването за установяване на обстоятелства по делото и разкриване на обективната истина – разпити на свидетели имащи информация, относима към предмета на разследване, изготвяне на заключенията на назначените експертизи, допълват от прокуратурата.

Снимка: presstv.bg

Румен Иванов е пилот от близо 40 години. Той е един от основателите на делтапланеризма в България и собственик на най-голямата фабрика за производство на делтапланери в страната, които продава по цял свят.  Бил е председател на Казанлъшкия клуб по делтапланеризъм още преди 1989 година. Изключително прецизен, инструктор - пилот делтапланерист, който обучава десетки пилоти на година, казват още негови колеги, които все още не могат да приемат тежката загуба.

Той е бил инструктор и е обучил много пилоти. Освен това е бил и производител на леки летателни средства и професионалист в конструирането им. В авиацията и най-големите професионалисти допускат грешки, едни от неумение, а други при прекалено много голямо самочувствие“, посочи обаче Христо Христов.

Снимка: presstv.bg