Паметникът на Съветската армия в Стара Загора осъмна изрисуван с червена боя в неделя. Оцветени са ръцете на фигурата на войника, а до него е изрисуван задраскан знак Z, който се превърна в руския символ на инвазията в Украйна.

Наблизо се намира паметникът на митрополит Методий Кусев, по който няма следи от боя.

От началото на войната в Украйна, това е второ посегателство върху паметника на съветския воин. Ръцете на фигурата на знаменосеца бяха боядисани с червена боя и през 2015 г., като през годините има и редица други посегателства с боя над паметника на съветската армия в града - 2011 г., 2016, 2019 г. 

Традиционно около монумента в началото на парк "Аязмото" се събират ветерани от Втората световна война и местни активисти на националното движение "Русофили", за да отбелязват Деня на победата - 9 май. Някои хора обаче настояват паметникът да се премахне, тъй като Червената армия не е водила сражения в Стара Загора.

След началото на войната в Украйна, руските паметници у нас стават все по-често обект на посегателства. По-рано този месец Паметникът на цар Освободител - Александър II в Пловдив осъмна с надпис "българофоб", изписан с червена боя върху плочата на монумента.

Зачестиха и предложенията за техните премахвания. Наскоро от "Демократична България" отново настояха да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на съветската армия в София. В Общинския съвет в Бургас също беше входирано предложение за премахване на 18-метровият паметник, по-известен като "Альошата", построен през 50-те години на миналия век и посветен на Втората световна война.