Общинският съветник от "Демократична България" Веселин Калановски призова с отворено писмо кмета на София Йорданка Фанкъдова и председателя на комисията по култура Малина Едрева от ГЕРБ да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на съветската армия, съобщиха от партията. Групата съветници на ДБ напомнят, че настояват за това от 2019 г.

"Днес е модерно да се говори за евроатлантическа ориентация и принадлежността на България към Европа и НАТО. Политическата сила, която вие представлявате, дори публично изразява желание за формиране на коалиционно управление, основано на тези принципи. Похвално желание, но нека да се върнем към реалностите на днешния ден", заявява Калановски в писмото.

Той поставя въпроси за руската агресия в Украйна, заплахите за употреба на ядрено оръжие, хибридната война и обявяването на България за неприятелска държава от Русия.

"Какво още трябва да се случи, за да излезе Столична община от летаргията си и да предприеме реални действия за преместването на монумента с "дружелюбния" руски войник, размахал оръжие над главите на софиянци? Какво още трябва да се случи, за да се премести паметник, внушаващ васално положение на България спрямо Русия?".

"Как се вписва присъствието на такъв монумент в скалата на Вашите евро-атлантически ценности? Смятате ли, че е нормално въоръжен войник от армията на държава, обявила ни за врагове, да се извисява над парламента и университета? Как това кореспондира с натовската ни принадлежност?".

"Докога примиренчески ще търпим този символ на руското колониалното влияние, достигнало своя пик у нас по време на СССР, а продължаващо и до днес в най-различни формати", пита още актьорът от ДБ.

В отвореното писмо той призовава столичния кмет заедно със Столичния общински съвет (СОС) да решат най-накрая проблемите със собствеността на паметника, построен върху общинска земя в София. Той настоява да се приведе в изпълнение решение № 19 на СОС от 25.02.1992 г., допълнено от решение № 2 от 18.03.1993 г., където органът на местно самоуправление ясно е изявил волята си за демонтиране на паметника. Настоява още председателят на СОС Георги Георгиев и Малина Едрева да се погрижат да бъде придвижен, разгледан, а при необходимост и коригиран докладът на "Демократична България" от 2020 г. за преместването на монумента.

"Това ще е добра възможност да демонстрирате публично и с реални действия своята евроатлантическа принадлежност", казва Калановски на фона на предстоящите преговори за правителство с ГЕРБ.

Паметникът на съветската армия периодично събужда страсти от двете страни на "барикадата". Той многократно бе заливан с боя и изрисуван от поддръжници на идеята, че мястото му не е в центъра на столицата. Следваше почистване, в повечето случаи от младежи от БСП, както и протестни реакции от руска страна.

В първите месеци от войната в Украйна пък имаше акция за опаковането му с украинското и българското знаме, което провокира физически сблъсъци между защитници на паметника и инициаторите на протестния пърформанс срещу нахлуването на Русия на украинска територия. Срещу Паметника на съветската армия бе поставена и скулптура, наречена "Викът на украинската майка", която ден по-късно бе премахната след силна обществена реакция, по-скоро от естетически съображения.