Скулптурата "Викът на украинската майка" беше издигната днес в Княжеската градина в София, точно срещу Паметника на съветската армия. 

На представянето на скулптурата присъстваха интелектуалци, творци и граждани, които споделиха своята позиция за войната в Украйна и за Паметника на съветската армия. Събитието премина при засилено полицейско присъствие.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК

"Тази дребна фигурка ще противопоставим срещу грандиозния монумент - Паметник на съветската армия", казват организаторите на събитието.

Снимка: БТА

Идеята е на Христо Илиев-Чарли, а до него застават Георги Стоев-Джеки и скулптора Неделчо Костадинов. Пластиката е създадена преди близо два месеца, едва два дни след началото на войната.

Снимка: БТА

Поставянето на скулптурата предизвика бурни реакции в социалните мрежи, въпреки добрите намерения. Дори в групите за подкрепа на Украйна се появиха негативни коментари, свързани с естетиката на скуплтурата. Някои дори я сравниха с "орк" и "зомби". Други смятат, че целта е не да се предизвика съчувствие, а отвращение от каузата на Украйна и украинските бежанци. 

Почитателите на творбата пък я сравняват с "Викът" на Мунк и "Герника" на Пикасо.

Снимка: БТА