Пред Паметника на Съветската армия се сблъскаха противници на монумента и руската агресия с представители на "Безсмъртния полк". Стигна се до разтърваването им от полицията.

Вижте снимки >>

Сутринта пред монумента застанаха двайсетина активисти с плакат "Не предавайте Македония" с искане монументът да бъде премахнат, защото е "анитбългарски" на "армия поробителка".

Малко по-късно шествието на "Безсмъртния полк" от стотици, развели българския флаг и руското знаме, потегли от Паметника на Незнайния войн към Паметника на Съветската армия. На високоговорител бе обявявано "България и Русия са велики заедно". Звучаха и руски песни.  Шествието мина покрай Народното събрание.

Пред Паметника на Съветската армия представителите от "Безсмъртния полк" бяха посрещнати от дошлите по-рано двайсетина души, които скандираха "Фашисти" и "Червени боклуци" и се стигна до сблъсъци. Един от тях заяви, че при сблъсъка с "Безсмъртния полк" е счупено знаме в главата му. В момента, в който дошли официални лица, хората били избутани.

Снимка: Bulphoto

"Най-мирно застанахме, както виждате, на плаката пише "Не предавайте Македония", защото това са хората, които всъщност предадоха Македония. Дойдоха официалните лица, включително бивши общински съветници от БСП, депутати, употребиха сила срещу нас, докато ние си стояхме най-мирно с плакати... Вие виждате няколко счупени знамена, няколко скъсани плакати, всичко това беше, след като започнаха да ни удрят и да ни блъскат", заяви представител представител на групата с плакат "Не предавайте Македония".

Между двете групи прелетяха и взаимни обвинения във фашизъм.

Снимка: Bulphoto

На паметника бе и руската посланичка Елеонора Митрофанова. Социалисти, депутати от "Възраждане" и представители на други русофилски организации застанаха редом до нея за тържествена церемония.

Снимка: Bulphoto

Речта на Митрофанова бе освиркана от едната група и аплодирана от другата.

"Денят на победата е свещен за руснаците", каза тя и посочи, че почти няма семейство, което да не е засегнато от войната. В словото си тя посочи, че в момента "тече опит за пренаписване на историята като се сменят местата на жертвите и агресорите. И вече се оказва, че Съветският съюз e бил нападнат от уж мирната и безобидна Германия."

Снимка: Bulphoto

"Паметта за ужасите на нацизма, за плановете на Хитлер, за изтребление на цели страни и народи, за престъпността, за нацистката идеология се заличават в общественото съзнание. Забранява се всичко, което би могло да разкаже истината", посочи още Митрофанова.

"Виждаме как неонацизмът вдига глава в редица европейски страни. Нашият свещен дълг пред хората, дали живота си в борбата срещу хитлеристка Германия, а това е повече от 30 милиона души, е да не се допусне втората вълна на кафявата чума. Прекалено е висока цената, която сме платили преди 77 години", каза тя.

Снимка: Bulphoto

Дипломатът посочи още, че руският език е дошъл от България, държавата на духа, както и от тук идва руското богослужение. Дипломатът благодари, че пазим руските паметници и гробове. Честит ден на победата, каза още руският посланик.

Рано сутринта една от фигурите на паметника на Съветската армия беше оцветена с помощта на дрон. Използвани са цветовете на украинското знаме - жълт и син. Според информация на СДВР това е станало около 5 часа тази сутрин, като неизвестни са пуснали с дрон жълта и синя боя върху паметника. Малко по-късно доброволци са започнали почистване на мястото. Столичната полиция издирва извършителите.

Снимка: Скрийношот от bTV

Пред паметника на 4 и 5 май имаше сблъсъци. Причината - опита на активисти да опаковат монумента със знамената на България и Украйна. На 4 май знамето на Украйна беше свалено от него. На 5 май граждани, които се обявиха за "неутралитет" спрямо войната в Украйна, направиха жива вериге пред памитника, за да го пазят от опаковане.

Днес граждани се събират и на шествие под надслов "Поход срещу руския фашизъм" за Деня на Европа. Очаква се шествието да тръгне от площад "Независимост" в 18.30 ч. и да стигне до сградата на Руското посолство в София. Акцията се организира във Фейсбук.

Организаторите на похода посочват, че от месеци Русия се опитва да изнудва България, а спрените доставки на газ са опит за дестабилизация на държавата ни. Настояването е България да не запазва неутралитет във войната с Украйна и да окаже подкрепа на украинския народ.