Паметникът на цар Освободител - Александър II на хълм Бунарджика е осъмнал с надпис "българофоб", изписан с червена боя върху плочата на монумента.

Екип на "Чистота" успя да премахне надписа почти веднага след появяването му.

Директорът на общинското предприятие Димитър Георгиев призовава гражданите да изразяват своята позиция по друг начин, а не чрез драсканици.

Руският паметник в Пловдив е първият в България за Руско-турската освободителна война. Той е посветен на руския цар Александър II и на войските, освободили града на 4/16 януари 1878 г. Монументът се издига на хълма Бунарджика. Изграден е през 1881 г. по проект на архитект Вокар.

След 1888 г. се утвърждава традицията честванията на Трети март да се провеждат пред Паметника на освободителите. В средата на 30-те години, по предложение на кмета на Пловдив Божидар Здравков, Бунарджикът е преименуван на "Хълм на освободителите".

Паметникът е изграден от 21 реда гранитни блокове. Върху монумента са изписани всички военни части, взели участие в битката за освобождението на Пловдив през януари 1878 г.

След началото на войната в Украйна, руските паметници у нас стават все по-често обект на посегателства, зачестиха и предложенията за техните премахвания. Само преди дни в Общинския съвет в Бургас беше входирано предложение за премахване на 18-метровият паметник, по-известен като "Альошата", построен през 50-те години на миналия век и посветен на Втората световна война.

От "Демократична България" също призоваха с отворено писмо кмета на София Йорданка Фанкъдова и председателя на комисията по култура Малина Едрева от ГЕРБ да бъде задвижен въпросът с преместването на Паметника на съветската армия. Монументът многократно бе заливан с боя и изрисуван от поддръжници на идеята, че мястото му не е в центъра на столицата.