Продължава битката с пожара в Родопите. Предполагаемата причина за възникване избухването му в местността Буково над Хвойна в община Чепеларе е незагасена цигара, съобщиха от ОДМВР - Смолян.

На мястото на възникване на пожара е извършен оглед на местопроизшествие и е образувано досъдебно производство. За случая е уведомена прокуратурата.

Сигналът за пожара бе подаден вчера в 12.51 ч. и вече е на площ над 500 дка, като фронтът е в посока юг - югоизток към с. Студенец. В западна посока огънят е локализиран.

Вятърът постоянно променя посоката си и разпалва нови огнища, обясни инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. Заради ниските температури през нощта, пламъците са ограничени, но в обедните часове се очаква ново активизиране. Теренът е много сух и отново се разгарят огнища, които вчера са били залети с вода от огнеборците. Следобед ще стане ясно дали ще може пожарът да бъде овладян, уточниха от ЮЦДП. 

Снимка: Южноцентрално държавно предприятие

В гасенето на огнената стихия участват три противопожарни автомобила с 16 огнеборци и три джипа на ТП ДГС Хвойна, които са пригодени за пожарогасене и една верижна машина.

Днес отново се включи летателна техника - два хеликоптера AS 532 AL Cougar и Ми-17  от авиобаза Крумово. Около 40 човека от гасачески групи, 20 доброволци и 10 жители на близките села се борят с пламъците в настоящия момент.

Снимка: Южноцентрално държавно предприятие

Сутринта избухна нов горски пожар Момчиловци, но пожарникари, горски служители и доброволци успяха да го потушат, съобщиха от още от Областната дирекция на МВР - Смолян и кметството. Огънят е унищожил около два декара гора.

Пламъците обхванаха гора в местността "Келева чука" край селото. Наред с пристигналия екип на пожарната от Смолян, в гасенето са участвали и доброволци от селото. В Момчиловци е бил изпратен противопожарен автомобил, който се поддържа от местни доброволци. Причините за горския пожар се изясняват. Засега не е установено човешка грешка да е довела до възникването на инцидента. Дежурни екипи ще следят терена през деня, обливайки с вода тлеещи огнища.

Снимка: Южноцентрално държавно предприятие