Инженерите в авиобаза "Граф Игнатиево" не могат да извлекат данните от намерената вчера черна кутия на падналия в Черно море МиГ-29. Същевременно все още не е ясен и производителят на регистратора. Това стана ясно от пресконференция на командването на авиобазата. 

Пред журналистите служителите в авиобазата показаха образец на черна кутия на МиГ-29 - т.нар. регистратор. И обясниха какво е било извършено снощи, след като черната кутия бе транспортирана в "Граф Игнатиево" от самолет "Пилатус".

За съжаление, в постъпилия вчера при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушение в корпуса и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е керосин, обясниха военните.

В модула има деформации, отсъства електрическия съединител и беше прекъснат лентовия кабел, допълниха военните. В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. 

Кабелът е нарушен и интерфейсът отсъства, така че сега няма как информацията да бъде възстановена.

Целият процес на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта, като ще се търси съдействие от производителя. Има нарушения в целостта на модула на паметта. Притесненията ни бяха, че можем да създадем условия за загуба на информация. Препоръчахме на комисията, назначена за разследване на инцидента, да се обърнем към производителя на това устройство, за да избегнем всякаква загуба на информация, съобщиха военните от авиобаза "Граф Игнатиево".

Производителят е създал устройство, създал е хардуера, създал е процесор, който контролира записа и свалянето на информация и ние считаме, че той единствен и в най-голяма степен може да гарантира, че тази информация може да бъде свалена без загуба, допълни подполковник Людмил Вълков, началник на отдел Авиационна техника и въоръжение в авиобаза "Граф Игнатиево".

Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия. Бригаден генерал Николай Русев, командир на "Граф Игнатиево", поясни, че МО и разследващите органи ще влязат в контакт с руснаците, за да се прецени дали те ще пратят свои експерти на място у нас, или кутията ще им бъде изпратена.

Устройството се съхранява в подходящи условия и под юрисдикцията на разследващите. То вече е изпратено за съхранение в София.

Предназначението на регистратора на самолетите МиГ-29 е да съхранява информация от огромен брой датчици на борда на самолета. След всеки полет информацията от регистратора се сваля и се обработва със специален софтуер, за да можем да преценим дали всичко е нормално и дали можем да пуснем самолета за следващ полет, обясниха военните.

Когато регистраторът работи, той не се отваря и експлоатира по никакъв начин в базата. Досега има само един такъв случай - през 2012 г, когато загубихме един самолет. Тогава състоянието на регистратора позволи информацията да бъде извлечена, обясниха военните.

Регистраторът не записва гласова информация, а параметри за работата на самолета в полет, както и пространственото му положение, но не записва глас - в него няма касети, категорични са експертите. Освен това, устройството няма никакви видове маяци - светлинен или звуков, никакъв, който да позволява да бъде търсено със сонар.