Направен е оглед на мястото на инцидента с главния прокурор Иван Гешев, но на този етап, като представител на НСлС, не мога да кажа, че има заподозрени. Това обяви на брифинг говорителят на Националната следствена служба Мариан Маринов малко след като служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че заподозрени има, но без да разкрива подробности.

По думите на Маринов щателно е бил обследван всеки сантиметър - включително дървесната растителност и почвата, както и автомобилът на Гешев.

"Беше претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество. Назначена е техническо-взривна експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, как е задействано, тротиловия еквивалент и произхода - страната, от която може би е закупено", коментира още Маринов.

На въпрос какво е намерено, след като е бил щателно претърсен районът, говорителят на НСлС заяви следното:

"Много неща бяха намерени - метални, дървени и пластмасови частици и дори камъчета. Всичко, което предполага наличие на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от вещите лица. Има и частици с формата на сачми и части от сачми".

Той беше категоричен, че за точни данни за взрива и взривното устройство може да има само след резултатите от експертизите. 

Снимка: БТА

"Не ми е известно да има готова експертиза дали е било самоделно устройството", подчерта Маринов.

Относно хипотезата на Атанас Атанасов от ДБ, че инцидентът е инсцениран, Маринов обясни, че всички версии ще бъдат проверени.

Снимка: БТА

"Мястото е неслучайно избрано, има остър завой, който е използван, за да може да бъде намалена скоростта и да бъде по-прецизно активирано устройството, но точно как се е случило - е в процес на установяване", коментира още той.

От своя страна говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че в разследването на инцидента, продължаващо вече 15 часа, ще бъдат привлечени международни експерти, които да изготвят експертизите.

Има образувано досъдебно производство за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм, отбеляза още Милева.

Снимка: БТА

Тя обаче отказа да разкрие дали главният прокурор Иван Гешев е бил със семейството си в автомобила.

Снимка: БТА

Около 11:45 в понеделник - на пътя София-Самоков, избухна взрив пред автомобил от кортежа на обвинител номер едно. 

"Главният прокурор е бил мишена за убиване", заяви пред журналисти в близост до мястото на инцидента заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той подчерта, че не става въпрос за сплашване, а за атентат и е образувано досъдебно производство под надзора на СГП за терористичен акт. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, заяви Сарафов и потвърди, че няма пострадали хора.

Малко по-рано служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че вече има заподозрени, но не разкри подробности.

По думите на Демерджиев нивото на сигурност на автомобилите и техническите средства, с които разполага Националната служба за охрана, трябва да бъдат завишени.

"Защото в случая това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, ползван от главния прокурор. Това е автомобилът с най-добра защита, с който разполага в момента НСО. И именно тази добра защита е довела до това взривът да не може да пробие бронята на автомобила и да проникне в кокпита, където са се намирали пътниците", заяви вътрешният министър.

Малко по-рано пред журналисти шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов съобщи, че самоделно взривно устройство с тротилов еквивалент от 3 кг е бомбата, взривена пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

Буквално преди минути ми докладваха за вида на взрива - самоделно изготвено взривно вещество, не е фабрично и не е произведено от някой от нашите оръжейни заводи. Това отново говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил бомбата, очевидно чрез електронно взривяване, добави шефът на НСлС и каза още, че в България отдавна не е имало атентат, който да е с взривно устройство.