Две деца - на 2 и на 6 г., оставени без надзор в апартамент в столичния квартал "Люлин", се отърваха на косъм след като в дома им избухна пожар. Съсед чул децата да крещят "помощ" от първия етаж на блока. 

Инцидентът станал в блок 302 днес преди обед. Двете деца били оставени без надзор от дядо им, когато възникнал пожар. Скоро след това съсед, който излизал от асансьора, чул викове "Помощ, помощ!" и го посрещнало изплашено дете.

"Първоначално не знаех каква е причината да ме вика малкият. Влязох в апартамента, впоследствие видях дим, който излизаше от едната стая. Тръгнах да го извеждам, но той каза, че брат му е там", разказва мъжът пред bTV. По-малкото дете не реагирало. 

"В стаята, имаше много дим и пламъци. На пипане хванах ръчичка и успях да издърпам детето", добавя мъжът, пожелал анонимност, пред NOVA. От коридора той се обадил на 112. На място отишли пожарна, линейка и дядото на децата. 

Версиите защо те са били сами се разминават. Едната е, че дядото отишъл за закуски, другата - че бил на работа, а според съсед мъжът често лъхал на алкохол и децата редовно оставали сами. Самият дядо признава, че децата са неглежирани, но това било, защото родителите са наркозависими.

"Имаме проблеми с майката", обясни пред телевизионните камери бащата Мартин, който отрича да е наркозависим, такава по думите му била само майката. "Може би психологични отклонения от страна на майката ни доведоха дотук. Аз се опитах да ѝ помогна, но нещо се отключи във времето", добавя той. 

Приятели на семейството ще помогнат за разчистването на дома.