Военнослужещи и вертолет "Кугар" от Военновъздушните сили (ВВС) се включиха в спасителната операция по транспортиране на пострадал парапланерист в района на Сопот в Стара планина, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Вертолетът излетя в 14:56 ч. от 24-та авиобаза Крумово. Пострадалият е качен на борда на вертолета и в 16:20 ч. успешно е транспортиран до УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Дежурният екипаж от авиобаза Крумово беше задействан за втори път днес със същата задача - да окаже помощ за транспортирането с вертолет "Кугар" на друг парапланерист, пострадал в района на хижа "Равнец" в Стара планина. Вертолетът излетя в 17:16 ч. от авиобазата. Военнослужещите и в момента изпълняват задачите си в спасителната операция.

На 7 август военен хеликоптер от авиобаза Крумово се включи в акцията по транспортиране на пострадал в района на връх Полежан в Пирин чуждестранен турист. За БТА от планинската служба в Банско коментираха, че без помощ с вертолет, акцията е щяла да прерасне в нощна, което я прави и по-опасна. Рискът с хеликоптерни акции е голям, но е свързан с участието на много по-малко планински спасители. Помощта по въздух е важна и за самите пострадали, защото по този начин по-бързо биват транспортирани до лечебно заведение.