Днес се навършва една година от влаковата катастрофа в Темпе край Лариса, Централна Гърция. Малко преди полунощ на 28 февруари 2023 г. при челен сблъсък между два влака, пътнически и товарен, загинаха 57 души, а десетки бяха ранени. Повечето от жертвите бяха млади хора - студенти, които се връщаха в солунските университети.

Снимки от трагедията ВИЖТЕ ТУК>>

Катастрофата предизвика национален траур както в Гърция, така и в други солидарни страни. Тя провокира и надигането на гръцкото общество срещу политическата власт и срещу всички властимащи лица, отговорни за благоустройството на обществения транспорт в Гърция, отбелязват гръцките медии, цитирани от БТА.

Сред причините за трагедията, освен човешка грешка, беше посочено и забавянето на въвеждането на модерна система за управление на движението на високоскоростните влакове.

Обвинения бяха повдигнати на дежурния ръководител на движението на гара Лариса. В рамките на разследването беше разкрито, че 59-годишният служител не е бил добре подготвен за задълженията, които са му били възложени. По времето на катастрофата по скоростната линия Атина - Солун също така липсваше модерна сигнализационна техника и автоматизация.

Министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка, а няколко месеца по-късно бяха повдигнати обвинения на петима ръководители на държавната железопътна инфраструктурна компания ОСЕ. През август по големи участъци от железопътната линия беше въведена в експлоатация модерна система за дистанционно управление и сигнализация.

Снимка: БТА

За разследването на обстоятелствата около трагедията беше създадена парламентарна анкетна комисия. Преди седмица повечето опозиционни партии в Гърция обвиниха правителството, че се опитва да прикрие фактите около железопътната катастрофа и обявиха, че напускат парламентарната анкетна комисия.

Снимка: БТА/AП

В комисията останаха само представителите на управляващата Нова демокрация, консервативната НИКИ и от лявата "Плевси елефтериас".

Снимка: БТА

На 8 март партиите трябва да внесат заключенията си за фактите, установени от комисията, след което на 11 март комисията ще проведе последното си заседание, на което ще бъдат обсъдени резултатите от работата ѝ.

Снимка: БТА