Причините за пожара, лумнал в "Царските конюшни" днес, предстои тепърва да бъдат изяснявани. Разследващите обаче със сигурност ще проверяват версията за умишлен палеж. Тя става актуална при всеки подобен инцидент в сграда от висока културна стойност, която е обект на бизнес интерес. Още повече, че преди време дума за евентуални злонамерени действия отвори не кой да е, а лично главният архитект на София Здравко Здравков.

В имота на ъгъла на столичните булеварди "Васил Левски" и "Дондуков" някога са се помещавали конюшните на цар Фердинанд. През 2016 година част от комплекса беше продадена за малко над 650 000 лева на бизнесмена Янко Иванов. Сделката, започната няколко правителства по-рано, беше подписана от тогавашния областен управител на София Веселин Пенев и донесе обвинение и на него, и на оценителя на имотите Юлия Цекова.

През февруари тази година започна процедура по обявяване на "Царските конюшни" за паметник на културата от национално значение. Интересно е предупреждението на главния архитект на София Здравко Здравков, изказано в началото на 2018 г. "Притежаването на такава сграда не е тежест, не е необходимо да събарят покрива, да вкарват вътре клошари, да имитират пожари, за да може да се отърват от сградата по такъв безобразен начин. Тежка е задачата, която ни предстои, но трябва да намерим другия механизъм, който да ги стимулира да си инвестират в собствените сгради", коментира тогава Здравков.

Традиция стана съчетаването на понятията "бизнес интереси" и "случайно възникнали пожари" да се срещна поне веднъж годишно при подобни случаи. През 2016-а в огнени пламъци попадна т.нар. Тютюнев град в Пловдив, а през 2017-а - сградата, в която дълго време се помещаваше чалготеката "Син Сити" в София. И при двата случая останаха съмнения в злонамерени действия в полза на различни инвестиционни планове. Доказателства обаче така и не се откриха. На ред са 2018 г. и днешният пожар в "Царските конюшни".