Обвинителният акт беше внесен в съда в края на януари, като Пенев е обвинен в безстопанственост и неизгодни сделки. Освен за продажбата на бившите конюшни, той беше даден на съд за наем на джип и за продажбата на ведомствен апартамент.

Делото първоначално е било разпределено на съдия Атанас Н. Атанасов от Софийския градски съд (СГС), който обаче още в началото на февруари се е отвел и то е било преразпределено на съдия Снежина Колева. На 31 март тя го е прекратила и върнала за доразследване заради нарушения и по трите обвинения. Последвал е протест на прокуратурата, но с определение от 8 юни на Софийския апелативен съд (САС), разпореждането на съдия Колева е потвърдено, показва проверка на "Правен свят". 

Случаят с продажбата на Царските конюшни беше оповестен от БСП миналата година. Тогава стана ясно, че имотът в центъра на София, който е близо 7.5 дка, е бил продаден за 90 лв. на кв. метър, като общата цена е 658 870.90 лв. без ДДС. Той е бил разделен на три части, за да се намали продажната стойност на всяка от тях, а така се избягвало и задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. Купувач на мястото е "Евротранс билд" ЕООД на Янко Иванов.

От САС не са съгласни, че прокуратурата е допуснала нарушения по отношение на другите две обвинения в безстопанственост, свързани с наема на джип и продажба на апартамент. Пенев решил областната управа да му наеме джип, въпреки че служебното му БМВ било в добро състояние. Нуждата не била свързана с работата му, а с това, че живеел в къща в с. Мало Бучино, до която се стигало по стръмен и неасфалтиран път. С частна компания бил сключен договор за наем на джип и шофьор за 19 453 лева без ДДС на година. Договорът бил с една фирма, но колата била собственост на друго дружество, чийто управител бил братът на Пенев.

Обвинението за апартамента е свързано ведомствено жилище на МВР от близо 180 кв. метра в столичния район "Изгрев". През 2006 г. той бил продаден на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, който нямал право да го закупи, тъй като вече не бил служител, и по-късно го освободил. След това апартаментът бил отнет от МВР по нареждане на Пенев и през февруари м.г. той издал заповед за продажбата му на търг, но с начална цена от 226 700 лева. Т

Това, според прокуратурата, е по-ниската пазарна стойност измежду определените от независими оценители и от това са последвали щети за държавата за 105 100 лева. От държавното обвинение изчисляват, че реалната пазарна цена на жилището е била 336 400 лева. В обвинението се казва, че Пенев не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество чрез ръководене, управление, стопанисване и опазване.

"Конкретното оформление на обвинителния акт съществено ограничава правото на обвинено лице да разбере естеството на обвинението (на кои факти прокуратурата придава значение и защо) и обосноваващите го доказателства", посочват обаче апелативните съдии, чието определение е окончателно.