Защитих държавния интерес, тъй като върнах терен от 7,5 дка на държавата през 2004 г. това обяви новият собственик на земята под Царските конюшни Янко Иванов пред bTV.

Иванов е собственик на фирма „Дивсима”, която наскоро придобива терена в центъра на София от областната управа.

Янко Иванов твърди, че няколко години е водил дела за терена, който бил предоставен едновременно на неговата фирма и на друга компания. Той спечелил делото и така върнал 84% от терена на държавата.

По думите на Иванов той е заплатил за този имот с офиси на пл. „Гарибалди” на стойност 1,2 млн. лв. Той не смята, че пазарната стойност на терена, за който е платил 800 хил. лв. с ДДС, е занижена, защото върху него има застроена сграда на площ 7,2 дка и той не може да предприеме нищо без съгласите на собствениците й.

Янко Иванов потвърди, че е възнамерявал да строи нова сграда върху терена, след преговори със собствениците на съществуващата в момента сграда, които били стотици.

Категоричен е, че сделката е напълно законна, а зад атаката стоят политически интереси.

Той е бил председател на Управителния съвет на фалиралата КТБ до 2004 г. В последното си интервю собственикът на банката Цветан Василев обяви, че бил изнудван от Янко Иванов, зад който пък стои Богомил Манчев.

Познавам Манчев, както познавам всички вложители в КТБ до 2004 г., каза Иванов и призна, че познава и много политици покрай работата си в КТБ.

Сделката с Царските конюшни предизвика скандал, след като от БСП обявиха, че областният управител на София Веселин Пенев е продал Царски конюшни на "цена на едни маратонки" - за 90 лв. на квадратен метър. Според бившия министър на регионалното развитие Асен Гагаузов, преди 11 г. цената на 1 кв. м от имота е била 1550 лв. Премиерът и прокуратурата започнаха проверка, а областният управител подаде оставка.
Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че ще оспорва сделката в съда.

Павлова: Царските конюшни трябва да останат държавни

"Царските конюшни" трябва да бъдат запазени като държавна собственост. Затова правителството ще пледира пред съда разваляне на сделката, потвърди Лиляна Павлова по БНТ. Според нея, ансамбълът от сгради може да се нарече паметник на културата и затова трябва да остане публичен.

"Премиерът Бойко Борисов миналата седмица сезира прокуратурата относно сделката с Царските конюшни" с три основни проблема, които са били открити при направената от нас проверка", обясни Павлова.

Първият проблем е относно самата процедура по продажбата.

"Според закона, областният управител може еднолично и самостоятелно да вземе това решение и да реализира сделката, каквото той е направил. Факт е обаче, че ние имаме притеснение по процедурата и по ценообразуването. Тук става дума за продажба само на терен, на земя, а върху нея има сгради държавна собственост, общинска собственост, както и частни сгради. Ние имаме категоричното негативно становище към единия от собствениците, например МЗХ, това да се случи. Въпреки всичко сделката е реализирана", каза Павлова.

Тя посочи, че вторият компонент, който трябва да бъде проверен е елементът на ценообразуване. Според закона, в такава сделка трябва да има независима оценка по пазарни цени от лицензиран оценител.

Третият проблем, е, че има неизяснен купувач.

"От 100% земята като държавна собственост някога във времето, в годините назад, със заменки, 16% от тази земя е собственост на частна фирма, която в последствие я препродава и до ден днешен. И за тези 16% се водят съдебни спорове и има висящи дела в съда. Ние нямаме ясно легитимиран собственик на тези 16%, който претендира да купи останалите - държавните 84%", каза Павлова.

Тя обясни, че тези собственици, които спорят за 16-те процента, те самите са препродавали и купували тези 16% .

А относно цената тя посочи: "По данните, които все още събираме, наистина цените, ако там варират между милион и половина и 16 милиона за 15%, колко би следвало да струват 85% от държавния имот и мисля, че числата го показват много ясно".

Павлова обясни, че въз основа на тези аргументи те ще ще настояват за съдебна експертиза и за независима оценка - дали държавата не е ощетена и дали няма нарушаване на обществения и държавния интерес, продавайки 85% държавна земя за тази сума - 700 хиляди лева.