Лидерът на ДОСТ Лютви Местан ще заведе дело за квалифицирана клевета заради изнесените от Главната прокуратура данни, че от 2013 г. до сега има 15 нарушения за превишена скорост, предаде БНР. Според него това са манипулации, свързани с времето, когато той е бил председател на ДПС.

Местан отрече да е виновен за катастрофата край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе. В момента се обмисля дали да бъде поискан отвод на водещите прокурори по делото за тежкия инцидент, за който Местан е обвиняем.

Лютви Местан свика медиите на Разпети Петък, защото останал изумен от твърденията на говорителя на Главната прокуратура. Отрече да е извършвал пътни нарушения през цитирания период и да е плащал глоби за тях.

Вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че Местан има 15 глоби за превишена скорост от 2013 г. досега. Проверка на прокуратурата показала, че на него са му издавани наказателно постановление, акт и 13 електронни фиша. За всеки от тях е плащал глоби от 100 до 300 лв.

"Самите те знаят, че през този период, в който са извършени тези нарушения, аз ни за секунда не съм управлявал превозно средство. Ако прокуратурата успее да докаже, че това са нарушения, извършени от мен, аз ще поднеса извинение и никога повече няма да си искам книжката обратно", каза Местан, цитиран от БНР.

"Но какво ще направи прокуратурата, ако не е в състояние да докаже това, ако се окаже, че е излъгала", запита той.

Лютви Местан поиска главният прокурор да разпореди проверка кой е извършил нарушенията - дали той или други лица, шофирали коли, собственост на ДПС. Той изрази съмнения за преднамереност при изграждане на образа му в медиите.

"Не мога да стана съучастник в добре премислен сценарий за изграждане на злодея - убиец на дете, само защото това би обслужило нечии политически интереси с оглед на статута ми на председател на партия ДОСТ", каза днес Местан, като повтори думите си от вчера: "Ще ви оставя да доизградите образа на злодея".

В Кърджали Местан обясни защо проговаря 13 дни след катастрофата.

"Лъжите и квалифицираните клевети обаче набраха такава скорост и се разгърнаха в такъв мащаб под специалния надзор на прокуратурата, че мълчанието ми вече е недопустимо".

Местан каза, че страда за смъртта на бебето, но е категоричен, че няма да поема чужд грях или вина.