Изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" д-р Валентин Димитров заяви, че Мустафа Емин е заплашвал с уволнение колегите му в болницата и отхвърли обвиненията за нарушение на Закона за личните данни, като са съобщили името на съветника на военния министър в пост в социална мрежа. В него бе посочено, че Емин се е държал "арогантно и скандално", и е искал от противошоковата зала да бъде изведено дете, за да бъде прегледано неговото.

"На 28 август в "Пирогов" на регистратурата Мустафа Емин регистрира детето си. Мустафа Емин е придружител на пациента. Законът за личните данни не е нарушен. Споменато е едно име, защото се появява един човек и казва - "аз съм еди кой си, работя еди къде си, какво трябва да направя - да се обадя на министъра на здравеопазването ли?", разказа д-р Валентин Димитров по bTV.

Мустафа Емин пристигнал в "Пирогов" в 19.40 часа.

"Регистрира се. Минава през кабинета, за да се види какво е състоянието на детето. Прави се рентгенова снимка на детето. Понеже анамнезата е, че детето е паднало от 60-сантиметрова масичка, изпратено е на детски коремен хирург, минава да се види дали има счупване. Установява се, че детето има нужда от полагане на шев върху рана в шокова зала. Идвайки реда на детенцето, в шокова зала вкарват дете, което губи кръв. Колегите започват да се занимават с това дете, за да го спасят. Оказването на първа помощ продължава час и половина. В този период друго дете не може да се вкара. Двете деца пред шокова зала играят и обикалят пред телевизора пред чакалнята на залата", посочи той.

През този период Мустафа Емин и съпругата му чакали пред кабинета и три пъти прекъсвали работата на лекарите.

"Започва едно изнервяне, звънят на звънеца. Разговорите са снети като обяснения. Три пъти е прекъсвана работата на лекарите, като след едното звънене медицинска сестра 7 минути обяснява на г-н Емин. Господинът не е посягал, не е бил, не е подскачал, но също е толкова агресивно е да ви гледам в очите и да кажа - "Аз съм еди кой си, дайте си имената и след малко министърът на здравеопазването ще ви уволни". Заплашвал е с уволнение", обясни д-р Валентин Димитров.

Директорът на "Пирогов" уточни, че това е написано в обясненията на шестима служители на болницата и подчерта, че при разигралата се ситуация не е споменавано Министерството на отбраната.

"От етичната комисия на "Да, България" дойдоха на 30 август и гледаха записите от камерите. Бяха млади хора, много интелигентни. Приключихме, предоставих им копия от разказите на хората. В четири часа се свързахме с Министерството на отбраната и изявихме готовност да предоставим на министър Тодор Тагарев всички документи", добави д-р Димитров.

Директорът на "Пирогов" защити медицинската сестра, която публикува поста в социалните мрежи, чрез който случаят с Мустафа Емин стана известен. Споделянето му на страницата на болницата е станала с негово съгласие.

"Неда Диманова е един разкошен човек, 46 години работи в "Пирогов". Тя е била възмутена от случилото се, написала пост. Аз взех решение постът ѝ да бъде публикуван в официалната страница на болница "Пирогов". Ние имахме запитване какво се е случило в "Пирогов". Имаше питания от страна на екипа на болницата какво ще направи ръководството", каза директорът на болницата.

Д-р Валентин Димитров коментира и войната по пътищата.

"Точно преди една година излязох по телевизията и в емоционален призив казах - да спрем да убиваме децата си. Това е безумие. 18 деца до 20-годишна възраст са загинали за осем месеца. Всички са при нас, ние ги виждаме всеки ден. Нашите деца загиват. На нас война не ни трябва. Автомобилът е оръжие, когато си се надрусал и напил", категоричен бе директорът на болницата.

"Има хора, които не знаят какво е своето задължение към обществото, а смятат, че имат права. Тук имаме тенденция за саморазправа", каза още д-р Димитров.

Вчера председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и по отбрана - проф. Костадин Ангелов и Христо Гаджев, заявиха, че очакват реакция от премиера акад. Николай Денков, от министъра на отбраната Тодор Тагарев и от политическите ръководства на "Продължаваме Промяната" и на "Демократична България" по случая с Мустафа Емин в болница "Пирогов". Проф. Ангелов и Гаджев  изразиха позициите в подкрепа на медиците в профилите си в социална мрежа.