Председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и по отбрана - проф. Костадин Ангелов и Христо Гаджев, очакват реакция от премиера акад. Николай Денков, от министъра на отбраната Тодор Тагарев и от политическите ръководства на "Продължаваме Промяната" и на "Демократична България" по повод случая с Мустафа Емин, съветник на министър Тагарев, в болница "Пирогов". Проф. Ангелов и Гаджев са изразили позициите си в профилите си в социална мрежа.

Проф. Ангелов посочва, че е изискал и прочел цялата документация от болницата по случая от 28 август т.г., когато Мустафа Емин посещава болницата заради нужда от медицинска помощ на дететето му. Проф. Ангелов допълва, че "в документите пише, че Емин е проявил "вербална агресия" и е "отправял заплахи като споменава за намеса от министъра на здравеопазването". Поискал е "да се сдобие с имената на целия медицински персонал, участвал в прегледа и лечението на детето му", "с цел да бъдат показани на министъра на здравеопазването", добавя проф. Ангелов в поста си.

Същевременно същите медици са се борили за живота на дете с хеморагичен шок, припомня проф. Ангелов. Всички обяснения на дежурния медицински екип са идентични и доказват историята с факти, а описът от камерите в "Пирогов" също съвпада с написаното от медиците, пише още проф. Ангелов. Цялата информация ще бъде изпратена на депутатите от парламентарните комисии по здравеопазване и по отбрана, добавя проф. Ангелов и призовава министър Тагарев незабавно да уволни Мустафа Емин. "Очаквам и незабавна реакция от министъра на здравеопазването Христо Хинков, с която да защити екипите на "Пирогов" и всички медици в България! В противен случай ще е кристално ясно, че за потулването на случая има натиск "отгоре"", допълва проф. Ангелов.

В Комисията по отбрана получихме официално резултатите от проверката в "Пирогов" по казуса с Емин, съобщава във фейсбук и Христо Гаджев, председател на комисията. Той припомня, че тя е приключила на 31 август и е със следното заключение: "Изводът, който може да се направи от събраните по преписката документи и от камерите за видеонаблюдение, е, че на 28. 08. 2023г. г-н Мустафа Емин е проявил вербална агресия, със спокоен тон, спрямо служителите на УМБАЛСМ "Н. И. ПИРОГОВ" ЕАД и е извършил злоупотреба със служебно положение."

Документите са изпратени на членовете на комисията за сведение, се уточнява в поста.

Очаквам, макар и безкрайно закъсняла, реакция от ръководствата на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", министър Тагарев и премиера Денков, завършва публикацията си Христо Гаджев.

По-рано днес военният министър Тодор Тагарев заяви, че е изслушал съветника си Мустафа Емин по казуса, припомня БТА.

В края на миналата седмица Тагарев поиска от министъра на здравеопазването Христо Хинков да възложи проверка на случая. Обърнах се като към колега с молба да бъде направена проверка с механизмите, с които те разполагат, до момента няма отговор, но все пак мина малко време, обясни той и посочи, че очаква да получи и запис, защото има информация за такъв. Разбрах, че много хора са гледали записи вече, аз не съм, обясни Тагарев, като подчерта, че ще вземе решение какво да направи, когато се запознае с фактите.

На 28 август в профила на болница "Пирогов" в социална мрежа беше публикуван пост, в който беше описано посещението на Емин в болницата. В поста беше посочено, че Емин се е държал "арогантно и скандално", и е искал от противошоковата зала да бъде изведено дете, за да бъде прегледано неговото.

На 1 септември от болницата съобщиха, че проверката по случая е приключила и от медицинска гледна точка са спазени всички стандарти за работа и оказване на помощ в рамките на Спешното отделение. "Персоналът е подходил с висок професионализъм и са извършени необходимите консултативни прегледи и изследвания на детето. Оказана му е необходимата помощ и е изпратено вкъщи с препоръки", се посочва още в съобщението от лечебното заведение. За този период в детската противошокова зала е оказана спешна помощ на три деца, извършвана е и ресусцитация на дете с тежък хеморагичен шок.

Из показанията на "пироговци"

bTV разполага с писмените обяснения на персонала, който е бил на смяна във въпросната вечер. Обяснения са дали три медицински сестри, трима лекари и началникът на отдел "Сигурност", който описва минута по минута видяното на камерите. 

От записите на камерите става ясно, че Мустафа Емин и детето му пристигат в болницата в 19:20 часа, в 22:43 часа то е прието в шокова зала за обработка на рана на челото, а в 22:54 часа е предадено на родителите си, за да се приберат у дома. Така става ясно, че престоят на семейството в болницата е около 4 часа. Въпросите са обаче основателно ли е да отнеме 4 часа този случай, държал ли се е арогантно съветникът на военния министър и заплашвал ли е персонала на болницата със здравния министър.

Медицинският персонал, дал писмени обяснения по случая, споделя, че детето на Мустафа Емин е било в добро общо състояние, с рана на челото, без данни за кървене в момента. По това време още три деца са чакали за шев. Преди да дойде редът на детето на Емин, е дошло друго дете, което е било в тежко състояние, в шок, и според правилата то е било с приоритет.

Затова и семейството на Емин се налага да изчакат още.

Мустафа Емин и съпругата му няколко пъти звънят на звънеца на шокова зала и прекъсват работата на медиците, става ясно от писмените обяснения на персонала и описа на камерите, направен от началника на отдел "Сигурност".

"Първият път излязох аз и отново обясних, че трябва да изчакат заради спешното дете в залата, при което той ме попита дали трябва да занимава министъра на здравеопазването. Отговорих, че това е негово право" - пише в обясненията си една от медицинските сестри.

Останалите сестри и лекари също споделят, че Мустафа Емин е отправял реплики, свързани със здравния министър, и към тях. "Придружителите на детето попитаха дали сега, ако се обадят на министъра на здравеопазването, нещата ще станат по-добре. Уверих ги, че уведомяването на който и да е министър в момента няма да промени нашето поведение", пише лекарят, който е бил шеф на екипа в конкретната вечер.

Друга медицинска сестра пък посочва "в момент на афект отправи заплахи, без обясними за мен причини, че сега говорил с министъра на здравеопазването и щяло да има последици".

Документите от проверката, включително писмените обяснения на персонала, са изпратени до комисията по здравеопазване в НС.

 Засега няма коментар от Емин и Тагарев по последното развитие на случая.