Блъснаха младеж с електрическа тротинетка на булевард "Васил Левски" в София. За инцидента стана ясно от видеоклип, разпространен в социалните мрежи. Произшествието е станало на 21 октомври 2019 г., близо до Софийски университет.

На видеото се вижда как младеж се движи по бус лентата на булевард "Васил Левски". Внезапно прави ляв завой, преминава пред кола в средната лента и навлиза в лявата, където е ударен. Задаваща се кола не успява да спре навреме и блъска изскочилия младеж с тротинетката, който е със счупен крак.

Реално водачът на тротинетката е нарушил всички познати правила за движение и в същото време не е нарушил нито една точка в закона. Защото тротинетките не са нито кола, нито мотор.

Такова нещо като "тротинетка" в закона няма и именно затова всеки може да ги кара както и където поиска и няма да го грозят никакви санкции.

Опити думата "тротинетка" да влезе в закона се правят от месеци.

"Самият факт, че повече от 5 месеца държавните институции не са в състояние да изготвят регламент от 6-7 точки, говори че имаме много сериозен проблем с пътната безопасност", казва Богдан Милчев от Институт за пътна безопасност.

Държавната агенция по безопасност на пътищата, която отговаря за регламента, все още се бави с въвеждането на правилата.

"Не трябва да се прибързва с този закон. Ако говорим просто за преписване на една нормативна база в друга, това не е правилното решение", обяснява Иван Петков, експерт Държавна агенция "Безопасност по пътищата" пред БНТ.

И докато решенията се бавят, тротинетките вече са достатъчно модерни. Столичната община е сключила споразумение с три компании, които предлагат този вид транспорт, като ги е задължила автоматично да ограничават скоростта на тротинетките.

"Нашата цел беше да направим минималното необходимо, за да може поне тези компании да спазват някакъв регламент", коментира Елица Панайотова, координатор на проект "Зелена София".

Повече от това няма как да бъде направено, докато не бъдат готови новите мерки в закона. Агенцията за пътна безопасност обещава да ги внесе в парламента до края на годината. И чак тогава това може да бъде прието като нарушение.