Подготвя се промяна в законодателството заради електрическите тротинетки. Тя трябва да регламентира по-детайлно използването и движението им. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов по повод изказване на началника на "Пътна полиция" Любомир Костадинов, че този тип превозни средства нямат право да се движат по пътищата. Той говори пред медиите в парламента преди изслушването си във вътрешната комисия.

 

Маринов обясни, че по смисъла на сега действащия Закон за движение по пътищата електрическите тротинетки са моторни превозни средства и трябва да отговарят на определени изисквания. По думите му правилата, които важат за моторните превозни средства, трябва да важат и за тротинетките, според сегашния закон.

Маринов обаче отбеляза, че те са нов елемент в пътното движение, който представлява и европейска тенденция за подобряване мобилността в градска среда и са с грижа за екологията. Гражданинът, който използва този тип транспорт, обаче, трябва да спазва закона, допълни той.

За проверките в ТЕЦ Перник и три други обекта министърът каза, че Жандармерията заедно с МОСВ извършват проверка по отношение спазването на закона за изгарянето на отпадъци, но не посочи дали досега са открити нарушения.

По време на изслушването пред депутатите министър Маринов посочи, че най-добрата превенция срещу престъпленията е бързото откриване на техния извършител и своевременното му изправяне пред съда. По думите му процентът на разкриваемост на убийствата у нас се е повишил. Повишение има при разкриваемостта и на битовата престъпност, като нейните нива спадат.

Той коментира, че се наблюдава спад при телефонните измами след последните акции срещу престъпните групи, които ги осъществяват.

Министърът посочи още, че МВР постоянно работи за подобряване мобилността на екипите и окомплектоването им, като заяви, че по линия на кадровата обезпеченост са постигнати целите в управленската програма.

По линия на пожарите главен комисар Николай Николов заяви, че техният брой се е повишил в сравнение с миналата година и че дирекцията изразходва голям ресурс за справяне с тези ситуации. Повишение имало и при горските пожари, както и при унищожените от тях горски масиви.

Професионалното ръководство на МВР посочи още, че е започнала и подготовката за местните избори като е сформиран и оперативен щаб, който ще провежда регулярни срещи.