Електрическите скутери в София набират все по-голяма популярност, но с нея растат и случаите на изхвърлени тротинетки на най-абсурдни места. Оказва се, че фирмата, която ги предлага, наема хора, които имат задачата да ги прибират, зареждат и паркират. Те се наричат "джусъри", съобщи Нова телевизия.

Георги и Нели освен двойка в живота, са и екип търсещ скутери по софийските улици и не само. "Реално с приятеля ми започнахме да джусваме. Излязохме една вечер, изтеглихме си приложението и започнахме да търсим скутери из София", казва Нели Велева.

"Събрахме един, два... Доста ни хареса, защото е доста динамично всичко. Състезаваш се даже в някакви ситуации с другите хора, които също събират скутерите и така натоварихме 9", посочи още тя.

Тяхната задача е да открият скутерите, чиито батерии са изтощени, да ги заредят и да ги поставят на паркинги за тротинетки.

Понякога намирането на скутерите се оказва трудно. А и често се оказва задача с повишена трудност.

"Има някакви хора, които наистина си ги взимат вкъщи и то не с цел да ги откраднат а, за да са сутрин като отиват на работа, да си ги вземат и някой друг да не им ги вземе", посочва Докатанов.

Странните места, на които са намирали тротинетките не са много, но и двамата са виждали публикациите в интернет, в които тротинетките се паркират на меко казано необичайни места.

Оказва се, че доста от подадените сигнали за кражби на скутери са фалшива тревога. В повечето от случаите става въпрос за хора, които събират тротинетки, за да ги заредят.

"Някой хора си мислят, че нашите джусъри ги крадат, защото знам, че изглежда странно посред нощ някой да си прибира скутери в колата, но тези хора всъщност работят за нас и събират тези скутери, които нямат батерия, за да ги заредят", коментира Томаш Тот - оперативен директор на фирма за отдаване на тротинетки.