Друга важна промяна е отпадането на разсроченото плащане по задължителната автомобилна полица "Гражданска отговорност".

Стикери в застраховането вече няма да има и "Гражданска отговорност" ще се плаща на един транш, съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по повод гласуваните промени.  Според него това ще направи пазара по-прозрачен и правилата "ще са еднакви за всички, а не както досега".

Намерението е да се прекратят "трайно наложени практики по налагане на задължително изискване от страна на застрахователи за поставяне на "пасивни маркировки", представляващи знаци, стикери или други белези върху дадено моторно превозно средство", съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет (МС), предаде БТА.

С мерките се търси начин за осигуряване на пълна прозрачност в отношенията потребител - застраховател, "чрез премахването на външни, междинни структури и лица, свързани и по определен начин част и условие за влизането в сила на застрахователния договор и осигуряване на покритие по определени рискове, като например рискът "кражба" по застраховка "Автокаско", уточниха от правителствената преслужба. 
Сега по лепенките автокрадците разпознават къде е застрахован автомобилът и така решават дали да го откраднат или не.

Неспазването на забраната за лепенето на стикери от шофьорите ще се наказва с глоба от 50 лв. Санкцията за застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение ще е от 30 000 лв. до 60 000 лв., а при повторно нарушение от 60 000 до 120 000 лв.

Застрахователите ще бъдат контролирани от Комисията за финансов надзор. МВР пък ще контролира водачите, "които въпреки въведената забрана и ограничения продължават да поставят върху автомобилите индикации за сключена застраховка "Автокаско".

Застрахователи обаче коментират, че е възможно промените в кодекса просто да заобиколят проблема, тъй като те ще забранят външни стикери, но няма да има ограничение за самия процес на маркиране, отбелязва в. "Дневник". Според тях е възможно при него на автомобилите да се поставя чип, който няма да се вижда, но ще може да се разпознава от определени устройства.