Според него централата е пример за начина, по който би желал да се осъществяват чуждестранни инвестиции в България. ВЕЦ "Джерман" е проект на "Electricite de France Energies Nouvelles" (EDF EN) - една от най-големите енергийни компании в Европа, а инвестицията е изцяло чуждестранна и е в размер на 4 160 000 евро, предаде БТА.

На церемонията присъстваха посланикът на Франция Филип Отие, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев и други официални лица. Това, което виждаме днес, са няколко добри неща на едно място, каза министър Трайков. Той припомни националната цел до 2020 г. 16 процента от крайното електропотребление да се осигурява от възобновяеми енергийни източници. Аз нямам съмнение, че тази цел ще бъде постигната, поради атрактивните условия, които сме създали за инвестиране, заяви министърът. Предизвикателството обаче е да я постигнем по начин, който да е възможно най-благоприятен за българската икономика.

На такива проекти аз винаги ще давам своята подкрепа, каза Трайчо Трайков. И затова, надявам се, когато EDF реализира фотоволтаичните си проекти следващата година, те ще се придържат към същите добри практики, които виждаме в тази ВЕЦ с три мегавата. Инвестициите са направени, те са тук, при нас, това е допълнение към нашата енергийна система и към компаниите, които участват в създаването й, каза Трайков. Министърът пожела пълноводие, добри тарифи и на добър път на стопаните на ВЕЦ "Джерман".

След като разгледа централата, той изрази пред журналисти задоволството си от факта, че тя работи с турбина, произведена от фирма "Вапцаров" (Плевен) и генератор на "Елпром" (София). Това е начинът, по който искаме да се осъществява енергетиката в България - с максимално голямо българско съдържание, коментира Трайчо Трайков. От енергийна гледна точка България не разполага с много голям воден потенциал и затова е важно това, което го имаме, да го използваме с такива малки, гъвкави български съоръжения. Хубавото според енергийния министър е, че инсталираната мощност е готова да работи с масимална мощност три мегавата, но турбината може да работи и с 600 киловата, т. е. да се използва и при малки води.