Водещи членове на управляващата партия в Северна Корея ще се срещнат този месец, за да обсъдят "неотложната" задача за подобряване на селскостопанския сектор в страната, тъй като международни експерти казват, че продоволствената несигурност се е влошила на фона на санкции и блокирането на COVID-19, предаде Ройтерс.

Държавната информационна агенция KCNA съобщи, че политбюро на Корейската трудова партия (КТП, WPK) е решило в неделя, че по-голямо пленарно заседание на Централния комитет ще се събере в края на февруари.

"Изграждането на правилната стратегия за развитие на селското стопанство и предприемането на съответните мерки за непосредственото земеделие в сегашния етап на борбата за цялостно развитие на социалистическото строителство е много важна и неотложна задача", се казва в доклада.

Политбюро признава, че е "необходима повратна точка за динамично насърчаване на радикалната промяна в развитието на селското стопанство", съобщи KCNA.

Миналия месец базираната в САЩ програма 38 North, която наблюдава Северна Корея, заяви в доклад, че "наличността на храна вероятно е паднала под минимума на човешките нужди", като продоволствената несигурност е най-лоша от глада през 90-те години на миналия век, припомня БТА.

"Разрешаването на хроничната продоволствена несигурност на Северна Корея би изисквало, наред с други неща, укрепване на правата на собственост, отваряне и съживяване на индустриалния и обслужващия сектор на икономиката и възприемане на експортно ориентиран модел. Режимът, който се страхува от вътрешна конкуренция и собствената си гибел, досега доказа, че не желае да преследва подобни реформи", се казва в доклада на 38 North.

Северна Корея е под строги международни санкции заради програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети. Граничната търговия е допълнително задушена от самоналожени ограничения, насочени към предотвратяване на огнища на COVID-19.

Тези ограничения отслабнаха частично през последните месеци, като търговията между Северна Корея и Русия и Китай се възобнови, макар и на все още ограничени нива.

Страната също така редовно е връхлитана от природни бедствия като наводнения и проливни дъждове, които увреждат летните култури.