Към 17.30 часа българско време промишленият индекс Дау Джоунс потъна с 3,10 на сто. С напредването на търговията спадът продължи, като при Дау той доближи 5%.
Търговията приключи със спад на Дау Джоунс от 5.55%, по-широкият индекс "Стандард енд Пуърс" 500 (S&P 500) се срина с 6.66%, а технологичният Насдак (Nasdaq) - с 6.90%.

S&P 500 вече е спаднал със 17% спрямо върха си за този година, достигнат на 29 април, отбелязва Ройтерс.

Нюйоркската фондова борса и борсата Насдак прибегнаха до правило 48, което позволява да спират разпространяването на ценови показания при рязко колебание на котировките, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение, разпространено на двете големи борси. 
Задействането на този инструмент е изключително рядко и се случва само при изключително големи кризи.

Фондовата борса във Франкфурт също задълбочи загубите си и водещият индекс Dax потъна с  над 5% днес. Лондонският FT-100 се срина с 3,39 на сто.

Двете фондови борси в Москва закриха със спад днешната търговия, като РТС изгуби близо 8 процента.

На този фон златото, възприемано като убежище, бе големият победител, като цената му надхвърли рекордните 1720 долара. Въпреки понижението на рейтинга на САЩ в петък, щатските държавни книжа също се представиха добре.

Водещите световни икономики се заеха заедно да овладяват дълговите кризи. ЕЦБ започна решителна намеса на пазарите, като похарчи 5 млрд. евро за изкупуване на облигациите на страните, засегнати от дълговата криза.

Президентът на САЩ Барак Обама защити кредитоспособността на страната си в изявление тази вечер. Според него пазарите все още вярват, че рейтингът на САЩ е ААА, каза той, но допълни, че са нужни дългосрочни усилия за намаляване на дефицита.
"Пазарите падат и се вдигат, но ние сме Съединените американски щати. Каквото и да казва някоя рейтингова агенция, ние винаги сме били и винаги ще бъдем страна с рейтинг "тройно А", заяви Обама.

Правителствата и централните банки имат достатъчно възможности да отговорят на икономическата и финансова криза, увери по-рано американският министър на финансите Тимъти Гайтнър в интервю, цитирано от Франс прес.
На въпрос дали според него вече има рецесия, той отговори, че не вярва.

Интервюто е направено преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да обяви снощи възобновяването на закупуването на облигации на изпаднали в затруднение на пазарите страни от еврозоната.

Управлението за федерален резерв на САЩ (Фед)  свиква заседание на комитета по паричната политика утре, на което ще вземе решения  дали да има трети етап на т.нар. количествени улеснения.Днешният срив на борсите ще засили натиска върху Фед да действа агресивно, отбелязват анализатори.

Стандард енд Пуърс намали рейтинга на ипотечните гиганти "Фани Мей" и "Фреди Мак" от три пъти А на АА+ заради пряката им зависимост от американската държава, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Те купуват ипотеки от банки и ипотечни брокери, за да поддържат лихвите ниски и да помагат на купувачите на жилища.
В момента държат около половината от американските ипотеки. Двете банки, които винаги са били под наблюдението на държавата, трябваше да бъдат спасявани по време на финансовата криза от 2007-2008 г.