Това заяви енергийният министър Трайчо Трайков след среща с форума на българските бизнес лидери, цитиран от БГНЕС.
Непосредствено преди визитата на Владимир Путин в София премиерът Борисов заяви, че България има въпроси към Русия за това колко точно ще струва строителството на новата централа.

В сметката на Трайков от днес се включва базова цена, разходи на собственика, които са около 700-800 млн. евро за инфраструктура и около 500 млн. евро за консултанти, плюс лихви.
"Значи, ако върнете 1,3 млрд. евро разходи за собственика и няколкостотин млн. евро за лихви от тези 7 млрд. евро, получава се крайна цена, както ние я разбираме, около 5 и под 5 млрд. евро", посочи министърът.

Той добави, че засега няма ново предложение за централата от руската страна. "Ще преговаряме с тях колкото време трябва, не бързаме", категоричен бе Трайков.

До часове ще стане известен консултантът на смесената компания за "Белене".
"От него искаме няколко неща: първо осъвременени оценки на финансовия модел на централата, да предложи финансов пакет, да прави маркетинг, да разговаря с инвеститори. За мен кандидат-инвеститор за централата би имало, когато ние сме казали: предлагаме следния процент участие срещу такова и такова финансово участие от ваша страна. Такова предложение от наша страна няма, има предварителни разговори и те са в същата графа, както с Македония, Сърбия и всички останали страни", допълни Трайков.

Междувременно Бойко Борисов заяви, че България не може да приеме и новата ценова оферта на Русия за АЕЦ "Белене". В интервю за bTV той упрекна предишните управляващи, че са дали съгласие за този проект, без да имат яснота колко ще струва той.
"Те излизаха и говореха, че централата, атомната централа "Белене" струва 3,970 млрд. евро. Всъщност това са само реакторите. Или пак да го преведа на някакъв език, по разбираем, все едно вие обявявате: "Купихме си мотор за лека кола. Той струва еди колко си." Но колко ще струват всички други чаркове, докато се събере тази кола, да тръгнеш да се возиш с нея, никой не казва", каза премиерът, цитиран от БНР.

"Договорът за обурудване за АЕЦ "Белене" ще бъде сключен до края на годината. Вярваме, че ще бъдат привлечени водещи европейски компании, ще обсъждаме всички детайли, които България счита за важни", обясни руският премиер Владимир Путин след срещата с Борисов в събота. На нея между "Газпром" и БЕХ бе подписан договор по проекта "Южен поток".

"Белене" ще се изплати за по-малко от 20 г., което е по-малко от срока, за който една централа се изплаща в Русия, заяви пък Сергей Кириенко, генерален директор на "Росатом".