Трайков сметна €5 млрд. цена за ”Белене”

Не бихме се съгласили на цена за АЕЦ "Белене" около 7 млрд. евро, защото когато премиерът Борисов говореше за крайна цена, имаше предвид наистина крайна цена.

Обратно в новината

Коментари - Трайков сметна €5 млрд. цена за ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

7ми блок в аец козлодуй ем най добър варянт.

нали бяха 3,6 млрд

Кириенко да каже колко е цената на ел.енергията в Русия, естествено в България ще се изплати по-бързо, а самия Кириенко е подобие на наши Жан Виденов, най-голямото обезценяване на руската рубла бе по времето когато същия оглявяваше руското правителство.

Идиоте, сега , годишна печалба от АЕЦ козлудуй- 65 млн . евро ..:))) 100 ГОДИНИ ле ще изплащаме АЕЦ- белене ?? :)))) Ами тя ще има живот - 5-60 години ..:))))

Годишната печалба се изчислява след спадане на амортизациите! Научи малко икономика, след туй даевай акъл!

Аз всъщност съм едно голямо мрънкало, което за нищо не става, затова пиша глупости тук.

Миналата година, когато имаше газова криза и доста хора се отопляваха на тоск, не само, че нямаше проблеми с електрозахранването, но имаше ток и за износ. Та, питам се аз, токът от Белене колко ще струва и къде ще се продава? Има ли осигурен пазар? Май не, иначе RWE нямаше да се дръпнат. Никой не е луд да бяга от печеливше предприятие. Германците определено не са глупави и щом се разкараха от АЕЦ Белене, значи там има нещо гнило.

Белене трябва да замести Козлодй рано или късно. Козлодуй не е вечен.

Това е вярно, но не е отговор на три важни въпроса, на което ясен отговор аз нито съм чул по радиото или телевизията, нито съм чел във вестник: 1. Колко точно ще струва централата? Досега съм чул поне 4 различни цени от 3 до 12 милиарда ЕВРО. 2. Къде ще се продава токът? Има ли осигурен пазар и договори с потенциални купувачи? Или ще хвърлим там 4-5-6 милиарда ЕВРО и после ще търсим реализация на продукта /тока/? Кой произвежда нещо, без да е сигурен, че ще го продаде? 3.Колко ще струва 1 kWh ток от Белене и ще бъде ли конкурентен, т.е. продаваем? Сега се замисли върху тези въпроси и ще видиш защо RWE избягаха.

Близките 5-10 години консумацията на ел. енергия ще се увеличи драстично заради навлизането на ел. автомобили. Такава е тенденцията и ако този факт бъде пренебрегнат, няма да има разлика от това дали държавна е петролно зависима или има енергийна криза.

Ще струва -друг път. Струваше 4 , дойде криза и се вдигна на 5. В криза. Не се знае на колко ще се спре цената с тези хора? Както не се знае какви фактори влияят на тази цена. Пак на тъмно се определят и цената и комисионните. Ще плащаме обаче дружно и на светло. Ако някой чуе Трайков да споменава защо от 4 милиарда цената стана на 5 да се обади, за да видим причините , метеорологични ли са, козметични ли са или фризьора е виновен?

Кое влияе на цената ли? Много просто - изчакването и ослушването. Колко струваше кашкавалът преди два месеца и сега, знаеш ли?