Националният статистически институт /НСИ/ разкрива телефонна линия за предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в страна, като разговорите ще са на цената на един градски разговор за стационарните телефони, а за мобилните - на цената на вътрешните за мрежите разговори. Това обяви председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски на пресконференция.

На телефон *2021 експерти ще дават отговори на гражданите при евентуални проблеми в процеса - от 9.00 до 21.00 ч., всеки ден, при електронното преброяване, а при класическото - от 8.00 до 20.00 ч., също всеки ден, уточни Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

Електронното преброяване започва в нула часа на 7 септември и ще продължи до 17 септември и ще става на специална електронна платформа, изградена от НСИ. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще е по класическия начин - с обход по домакинствата и жилищата и преброяване с анкетна карта, обясни Цветарски.

Останаха три дни до началото на най-мащабното статистическо наблюдение - преброяването, което се прави веднъж на десет години. То е мащабно не само за нас, но и с резултатите си то повлиява на всички сфери на обществения и икономическия живот, коментира председателят на НСИ. Той изтъкна, че резултатите от преброяването ще бъдат усетени от всеки по политиките, които ще бъдат изграждани на базата на произведените данни. Цветарски апелира хората да откликнат подобаващо на това наблюдение.

Цветарски напомни, че подготовката на преброяването върви вече трета година - от създаването и приемането на ресорния закон и допълни, че от 2011 г. се въведе и електронно самопреоброяване, като тогава по този начин са се преброили около 42 на сто от населението.

Десет години по-късно очакваме, потенциално да се преброят по този начин около 65 на сто от населението, каквито са данните на НСИ за снабдеността ни с компютри. Очакваме не само тези хора да се преборят електронно, но и да помогнат на роднините си да се самопреброят, каза Цветарски. В отговор на въпрос той посочи, че електронната система на преброяване е защитена от злонамерени атаки и има достатъчно капацитет да поеме генерирания трафик.

Председателят на НСИ определи като най-голямо предизвикателство пред преброяването пандемията, като изтъкна, че има готов медицински протокол, одобрен от главния здравен инспектор, с мерки във връзка с пандемията. Преброителите ще са с маски, ще разполагат с дезинфектанти, ще спазват дистанция от поне метър и половина. За нас е важно да опазим здравето и живота и на преброителите, и на преброяваните хора, подчерта председателят на НСИ. Той съобщи, че около 27 000 човека са ангажирани с преброяването и са на граждански договор, но има и резерви. Те са били обучени миналата седмица, а днес е последният ден на подготовката им.

Диана Янчева - заместник-председател на НСИ, каза в отговор на въпрос, че преброителите са достатъчно като брой и са разчетени, ако петдесет процента от населението се пребори електронно. Надяваме се този процент да е значително по-голям, допълни Янчева и даде пример със страни от ЕС, в които вече е приключило преброяването, и там по електронен път са се преброили над 80 процента от населението.

Преброяването в болници, затвори, домовете за медицински и социални грижи и други институционални домове се прави от специално обучен представител на персонала.

Първите резултати от преброяването се очакват преди Коледа, каза Цветарски, той не уточни конкретна дата, защото по време на преброяването може да има други затруднения - и с пандемията, и с политическата обстановка.

Към това преброяването ще има и две анкетни карти - за раждаемост и за миграция. Тези две изследвания не се попълват от всички, а само тези, които са попаднали в разработената от НСИ извадка, но отговорите им ще са важни за съответните политики.

В отговор на въпрос Цветарски посочи, че при евентуална заповед за пълно ограничение в страната заради пандемията по време на класическото преброяване, ще се използва електронният начин и по телефона, което ще стане след съгласие на хората да дадат телефона си за целите на анкетата. Същевременно Цветарски посочи, че при този тип събиране на данни има вероятност от загуба на информация, защото например не се събира достатъчно информация за сградите, която се събира при обхода на преброителите. Затова се надяваме да продължи класическият обход след преброяването, допълни Цветарски.

В ресорния закон се предвижда преброителите да попадат под наказателна отговорност при нарушаване на клаузи за конфиденциалност на личните ни данни, напомни председателят на НСИ.