С 33 гласа "за" общинските съветници приеха бюджета на София за 2023 г. след почти 4-часови дебати. 18 бяха против, трима се въздържаха. Освен съветниците от групите на ГЕРБ и "Патриоти за София", част от независимите, и един член на СОС от ДБ - Пеньо Пенев, го подкрепи

Финансовата рамка е в размер на 2,55 млрд. лв., с близо 30 млн. лв. повече от 2022 г.. "Първият бюджет, който подготвих като кмет през 2010 г., беше за 1 200 000 000 лева. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова, която благодари на подкрепилите го съветници. 

В бюджета с 9,5 млн. лв. се завишава приходната част и с 13,3 млн. лв. разходната част. Средствата за инвестиции са малко над 670 млн. лв., като от тях 323 млн. лв. или около 48%, са от собствените приходи на общината. Около 44%, или 295, 6 млн. лв. са средствата, защитени по европейски програми за конкретни обекти. Около 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София, обясни столичният кмет, цитирана от БТА.

Дебатите 

По време на дебатите зам.-кмета Дончо Барбалов коментира, че са напът да създадат "един финансов Франкенщайн" по повод искането на Веселин Калановски от ДБ парите за заплати на актьорите да бъдат извадени в отделен доклад от основния бюджет.

Снимка: БТА

В залата прозвучаха обвинения от типа "вие сте перилен препарат на ГЕРБ" и "ГЕРБ да използва резервната си гума", за да си осигури достатъчно гласове за бюджета, предаде OFFNews. 

Според председателя на БСП - София Иван Таков управляващите от ГЕРБ-СДС в Столична община предлагат "пореден бюджет на загубените възможности за софиянци".

В крайна сметка бюджетът мина.

Коментари след приемането на бюджета

Пред журналисти председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев коментира: "Днес постигнахме съгласие благодарение на 26 съветници от ГЕРБ, "Патриоти за София" и един съветник от "Демократична България", който смело се опълчи на партийното ръководство, визирайки Пенев.

Въпреки политическия инат на колегите от ДБ и БСП, които четири месеца, след като одобриха 650 млн.лв. за капиталовата програма и три месеца, след като бе гласуван държавният бюджет от ДБ в Народното събрание, тотално промениха курса и размислиха, коментира Георгиев. Той каза, че никога досега не е бил участник в толкова тежки преговори. Не се е случвало в комисии общински съветници от други партии да подкрепят бюджета, а след това да променят курса изцяло, каза той. По думите му този бюджет не е на Фандъкова, той е изготвен от нейния екип, но по него ще работи Столичната община, без значение кой е неин кмет от тук поне до пролетта. Георгиев изтъкна, че с приемането на бюджета са спасени проектите за канализация, гарантирана е издръжката на новите 2200 места в детските градини.

Снимка: БТА

Иван Таков от групата на БСП коментира пред медиите, че това е поредният бюджет на пропуснатите възможности. Според него е трагично касовото изпълнение на бюджета. Единственото положително е, че парите за заплати в областта на културата, както и на учителите ще се повишат. Бюджетът догодина няма да бъде изпълнен в неговата цялост. "Имат пари, но нямат управленски и административен капацитет да ги изразходват", коментира Таков.

Милка Христова от БСП каза, че бюджетът е еманация на политиките, с които се управлява столицата. Окачествяваме този бюджет като бюджет на поредните пропуснати възможности. Инвестиционната програма е пълен провал и непрекъснато се залагат обекти, които винаги се обявяват за нови, а на следващата година те отново присъстват като неизпълнени, отбеляза Христова и добави, че в бюджета няма реални приоритети.

Това което днес наблюдавахме беше лебедовата песен на на г-жа Фандъкова и управлението на ГЕРБ, заяви пред журналисти общинският съветник Борис Бонев. Според него гласуването на бюджета е било предварително уговорено. "Цирков номер, заедно с малката патеричка от ВМРО, която отново в подходящия момент си ги подкрепя, както винаги е правила досега в рамките на този четиригодишен мандат", каза Бонев. Този бюджет дори и приет не става по-демократичен, не става по-прозрачен, не става бюджет, който да реши проблемите, с които ГЕРБ не успява да се справи вече толкова много години, добави той. Причина за проблемите в града като ремонтите на ремонтите и липсата на места в детските градини е как се харчи бюджетът на Столичната община.

Според Бойко Димитров от групата на "Демократична България" "този бюджет продължава да налива пари до близките фирми". Този бюджет узаконява продажбата на над 1000 жилища, имайки предвид, че общинският фонд на София постоянно намалява и вече има под 10 000 жилища, каза Димитров. В същото време по думите му има огромен списък с чакащи хора, които имат нужда от настаняване в общински жилища.

Относно подкрепата на Пеню Пенев от групата на ДБ, Бойко Димитров коментира, че той няма да бъде в общинската листа за предстоящите избори. "Той не е бил част от нашите партии, съответно той като индивидуален общински съветник трябва да даде отговор защо е гласувал по този начин", каза Димитров. Пенев нямаше да бъде в листите и преди днешното гласуване, каза още общинският съветник.

Карлос Контрера от групата на "Патриоти за София" каза, че групата му е подкрепила бюджета, за да се гарантира, че в следващите шест месеца или година градът ще има бюджет. В крайна сметка е по-добре да има лош бюджет, отколкото да няма нищо, добави той. "Ако ти нямаш сили да приемеш едно решение, макар то да ти донесе някакви негативи, това означава, че не си готов да управляваш", коментира Карлос Контрера.

Днес е и последното работно заседание на Столичния общински съвет от настоящия мандат 2019-2023.

Снимка: БТА