Рекордният за София бюджет от над 2,5 милиарда лева мина през обществено обсъждане. То стана повод за словесни престрелки между председателя на Столичния общински съвет и вероятен кандидат на ГЕРБ за кмет на столицата Георги Георгиев и кандидата на "ПП-ДБ" Васил Терзиев, съобщава БНТ. Никой от официално номинираните досега за градоначалник не се яви на обсъждането.

В проектобюджета на София са заложени с близо 20% повече средства в сравнение с предходната година. Около 200 милиона са за ремонти и изграждане на улици и булеварди.

"Собствените приходи на общината, които планираме за 2023 година, са общо в размер на 930 милиона от почти 2.5 милиарда лева. Ако погледнем капиталовата програма - тази година очакванията са 670 милиона лева", заяви Дончо Барбалов, заместник-кмет по финанси и здравеопазване.

Приемането на бюджет с 8 месеца закъснение е поставило Столичната община в трудна ситуация, посочи председателят на Общинския съвет.

"Това обаче е функция от общата нестабилност в държавата, която забави приемането на държавния бюджет и наложи ние дълго време да работим на мускули. Без този бюджет ние няма да можем да осигурим издръжката на градския транспорт до края на годината. А това няма да бъде възможно, ако бюджетът падне жертва на предстоящите избори", заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет

Още преди общественото обсъждане кандидатът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев с публикация във "Фейсбук" подкани гражданите да отидат и да зададат неудобни въпроси към общинарите. Георгиев, който е и вероятен кандидат за кмет, го покани лично да пита.

"Имам много въпроси към мързеливия бюджет на Фандъкова. (...) Отидете и питайте. Защото всъщност големият въпрос е след общо 22,096 млрд. похарчени от 2010 г. до днес в каква София живеем сега?", попита Терзиев.

"Не може да очаква някой друг да говори вместо него и да му свърши работата. Все пак се кандидатира за четвъртия управленски пост в държавата, а не за фейсбук инфлуенсър. (...) Заповядайте, г-н Терзиев", отговори Георгиев.

Васил Терзиев не отиде на общественото обсъждане, но отговори на Георгиев.

"Аз бих посъветвал господин Георги Валентинов Георгиев да се занимава с други неща по време на работния си ден, който е заплатен с данъците ни, а именно - да свърши нещо. А не да прави предизборна кампания пак с парите на софиянци", посочи Терзиев.

Въпреки това Георгиев го чакаше.

"Бюджетът, понеже очевидно има непознаване на материята, бюджетът е това - 2.5 милиарда лева, 65 страници текстови, над 40 страници с конкретни разчети. Затова се надявам колегите, които го подкрепят и издигат, да отговорят на въпросите, на които Васил Терзиев не иска или не може да отговори", коментира Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Бюджетът ще бъде гласуван от общинския съвет на 14 септември.