Общинските съветници от "Демократична България - обединение" и независимият Борис Бонев няма да подкрепят бюджета на София, предлаган от ГЕРБ. Това стана ясно по време на пресконференция на "Обединени за София", посветена на проектобюджета на столицата за 2023 г., предаде БТА. 

Независимият общински съветник Борис Бонев обяви, че няма да влязат в капана, който е заложен от ГЕРБ и няма да подкрепят бюджета на София, който е предложен. "Всичко това е един грозен политически цирк на гърба на софиянци и на София. Това няма да го позволим и няма да влезем в този капан, който се опитват да ни заложат и затова няма и да подкрепим бюджета", каза той.

Очевидно е, че ГЕРБ и "Патриоти за София" просто не са се разбрали за далаверата. Бюджет, в който десетки, да не кажа стотици милиони левове, ще отидат за още от същото, няма как да бъде подкрепен, констатира Бонев.

Той посочи, че винаги в управляващите е отговорността за постигане на мнозинство за приемане на бюджет, която отговорност по думите му изисква да отидеш при опозицията, така че тя да може да каже кои са важните за нея неща, кои са приоритетите, които иска да види, подкрепени в бюджета.

Бонев коментира, че отново от ГЕРБ, без да ги повикат, просто излизат и ги поставят пред свършен факт, че са длъжни да подкрепят бюджета. Отговорността е ясна и тя е на ГЕРБ, каза Бонев и настоя, че управляващите са тези, които трябва да осигурят подкрепата за бюджета, който предлагат.

Общинският съветник от "Демократична България - обединение" Бойко Димитров обясни, че първият проблем е свързан с данъците върху недвижимите имоти и несъбраните приходи от данъци. Той коментира, че проблем има и в данъка, събиран от прехвърлянето на имуществото, който в момента е максимално допустимият по закон, а именно три процента от стойността на имота.

"В момента, в който спре строителният бум, изведнъж в Столична община ще се открие дупка в бюджета в размер на 50-60 млн. лв. Това е бомба, която е заложена от много години насам", допълни той. По думите на Димитров са изключително ниски и приходите, заложени от управлението на собствеността, като от 2009 г. те са в размер на 14 млн. лв., без да се индексират през годините. Има много общински имоти, които са вкарани в общинските дружества и по този начин се крият реалните загуби на търговските дружества, допълни общинският съветник.

По думите му вместо парите от наеми да се насочват в общинския бюджет, те покриват всякакви дупки от неефективното управление на общинските дружества. Димитров разкритикува и продажбата на 1400 общински жилища на безкрайно занижени по думите му цени, два - три пъти по-ниски от пазарните. Наша ключова борба през тези четири години е да спре разпродажбата на общинските жилища и те да се ползват от хора, които наистина имат нужда.

Снимка: БТА

Относно събираните средства за такса смет, Димитров коментира, че ако в София се плащат по 300 лв. за събиране и обработка на тон отпадък, то тази цена за останалите областни градове е 164 лв. Тоест за отпадъците ние плащаме двойно повече, коментира той.

По време на пресконференцията кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Спаси София" и подкрепен от "Екипът на София", коментира, че първата дума, с която асоциира така предложения бюджет е незаинтересованост за това какво имат да кажат гражданите по темата, а първата дума за състоянието на бюджета, с която го асоциира, е безотговорност към заложените приоритети.

Снимка: БТА

Вчера председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментира, че "за първи път сме изправени пред безпрецедентна ситуация, в която може да не успеем да съберем подкрепа за бюджета на Столичната община". Какви опасности крие това според него четете тук.