Социалният министър и работодателите отказаха да коментират документа, синдикатите бяха лаконични, предаде ТВ7.

"Не може подобен документ да бъде приет от правителството, без преди това да е обсъден в съвета за тристранно сътрудничество", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Стандарт нюз.
"Управляващите са длъжни предложат на вниманието на социалните партньори всякакви законодателни промени, които засягат данъците и доходите на хората и фирмите, допълни Димитров.

Според тригодишната бюджетна прогноза на Дянков и през 2012 г. не се предвиждат средства за повишаване на пенсиите, които са замразени от миналата година. През 2013 г. се предвижда те да бъдат индексирани с около 5% и със 7% през 2014 г.

Работодателите са разединени по въпроса дали трябва да се повиши минималната работна заплата (МРЗ) от юли, стана ясно отново днес след неформална среща между социалните партньори. Министрите на труда и на финансите също не са постигнали съгласие за увеличение на минималното възнаграждение.

През следващия месец се очертават интензивни преговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза пред журналисти след срещата министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и уточни, че днес не са взимани никакви решения, цитиран от БТА. Как минималните осигурителни доходи да станат МРЗ е истинският смисъл на дебатите според Пламен Димитров.

Вече повече от година правителство, работодатели и синдикати спорят дали да се повиши минималната работна заплата. Вчера от Търговско-промишлената палата обявиха, че много фирми ще направят масови съкращения, ако минималното възнаграждение бъде повишено. Другите браншови организации обаче не споделят това мнение. От Българска стопанска камара подкрепят колективно браншово договаряне за промяна в МРЗ на ниво бранш, каза Божидар Данев.
От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък подкрепят предложението за повишение на основното минимално възнаграждение от 240 на 270 лева, както предлага Тотю Младенов. Според председаля на КРИБ Огнян Донев, обаче, повишаването на МРЗ трябва да се съчетае с повишаване и на осигурителните прагове.

Синдикатите искат минималната заплата да е 290 лева, а според финансовото министерство тя трябва да остане 240 лева, защото липсват средства за увеличението й.