Време е Европейският съюз да се заеме с разширяването си - това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на Стратегическия форум в словенския град Блед, съобщи регионалната телевизия Ен1, цитирана от БТА. Освен това той призова премиера на Северна Македония парламентът в Скопие да приеме конституционните промени, предаде "Независен весник".

"За по-силен ЕС е нужно всички в Европа да бъдат по-силни и по-сигурни. Време е ЕС да се заеме с разширяването", смята Мишел. Той посочи, че европейският път на Западните Балкани е започнал преди 25 години, но бавното придвижване към целта е разочаровало много страни и хора и в региона, и в ЕС.

"Разширяването вече не е (само) мечта. Време е да продължим нататък", написа Мишел по-рано в профила си в социалната мрежа X (Twitter). Той отбеляза, че и страните кандидатки, и ЕС трябва да са готови за разширяване до 2030 г.

Мишел подчерта, че бъдещите страни членки на ЕС трябва да работят върху върховенството на закона, правосъдието и решаването на двустранните конфликти.

Шарл Мишел призова Северна Македония да приеме конституционните промени

Вчера Шарл Мишел се е срещнал и с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, пред когото е подчертал, че ангажиментът и подкрепата на Европейския съюз в процеса на европейска интеграция на РСМ са изключително важни в настоящия момент, за което от ЕС е изпратено ясното послание за важността на успешното завършване на процеса на конституционни промени за по-нататъшния ход на евроинтеграционния процес на страната.

Двамата събеседници са се съгласили, че конституционните промени представляват уникален шанс за напредъка и просперитета на Република Северна Македония в рамките на ЕС. Членството на Северна Македония в ЕС ще има положително въздействие върху цялостната ситуация в Западните Балкани, особено в областта на икономическото развитие както на страната, така и на региона, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от скопския "Независен весник" и БТА.

На срещата е било подчертано също, че ангажираността и ускоряването на реформите е от ключово значение за увеличаване на подкрепата от ЕС по отношение на предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани, предаде МИА.

На срещата са присъствали и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи. Обсъдени са още текущите политически събития в Република Северна Македония, с акцент върху "успешното начало на процеса на конституционни промени в парламента", както се посочва в съобщението. 

Ковачевски, Маричич и Османи са сред ораторите на двудневния Стратегически форум в Блед, който официално започва днес. Ковачевски ще говори пред лидерския панел, а след това се очаква да има двустранни срещи със специалния представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак и със сър Стюарт Пийч, специален представител на Обединеното кралство за Западните Балкани, отбелязва "Независен весник".

Денков: Конституционните промени в РСМ са част от преговорите с ЕС

Българският премиер Николай Денков, който също участва в стратегическия форум в Блед, припомни, че Конституционните промени в РС Македония са част от Преговорната рамка с ЕС.

"Всички гледат към България и питат "Защо искате промени в конституцията на РСМ?". Нека аз задам друг въпрос: "Защо е проблем българите да са включени като част от между 10 други народности в конституцията?". Този проблем вече е част от преговорите с ЕС и се надявам скоро да бъде решен", каза Денков.

"Може би ще трябва да изиграя ролята на лошото ченге. ЕС не е географски въпрос, а въпрос на ценности. Това, което трябва да ни обединява в ЕС, са ценностите, а не географията", каза в речта си премиерът.

Денков обърна внимание, че България е блокирана от Нидерландия и Австрия относно Шенген.

"Знам какво е да се чувстваш така, когато правиш определени усилия. И именно по повод Шенген имаме изграден ясен дневен ред - какво трябва да се прави всеки ден в парламента, в правителството и т.н., тоест да си свършим домашната работа на 100%".

По думите му голяма част от проблемите между съседи са плод на вътрешни конфликти в дадената страна.

Тази година Стратегическият форум е посветен на "Солидарност за глобална сигурност". Той се провежда днес и утре, а сред фокусите му ще са енергийната, продоволствената, водната сигурност и киберсигурността.

Във форума участва и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя ще дискутира, заедно с министрите на външните работи на Хърватия и Унгария, с министрите по европейските въпроси на Швеция, Франция, Португалия и Словения, както и с представители на неправителствени организации, перспективите пред Европейския съюз, актуалните предизвикателства и възможностите за оптимизиране на процесите на вземане на решения в съюза, съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.

В рамките на събитието вицепремиерът Мария Габриел ще проведе и редица двустранни срещи, сред които с Хелга Шмид, генерален секретар на ОССЕ, с Дуня Миятович, Европейски комисар по правата на човека, с държавния секретар на Франция по европейските въпроси Лоранс Бун и с външния министър на Унгария Петер Сиярто.

По-рано министър-председателят Николай Денков покани корейския бизнес в трите въглищни региона, най-силно засегнати от енергийния преход. "Стара Загора, Кюстендил и Перник предлагат добра инфраструктура, близо са до столицата и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места на мястото на тези, които ще бъдат изгубени при затварянето на въглищните централи и мините", каза министър-председателят на Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея (четете повече).