Съединените щати обвиниха днес Китай за хакерски атаки на тяхна територия, включително срещу базата данни на хотелската верига Мариот (Marriott) с информация за 500 милиона нейни клиенти, предаде Франс прес.

Отношенията ни с Китай са сложни (. . .), те извършват шпионски действия и упражняват влияние тук, в САЩ, заяви държавният секретар Майк Помпейо в интервю за телевизия Фокс (Fox).

Той допълни, че правителството на Доналд Тръмп действа за отблъскване на тези китайски заплахи срещу Америка.

Според източници, цитирани от в. "Ню Йорк таймс", САЩ планират скоро да обвинят китайски хакери, работещи за разузнаването или за армията на своята страна, както и да наложат ограничения за голям обем технологични устройства.

Обвиненията няма да се отнасят за хакерската атака срещу централа за резервации на Мариот, разкрита през септември и оповестена на 30 ноември.

Мерките могат да подкопаят крехкото примирие в търговската война между двете страни, вече подложено на изпитание след ареста в Канада по искане на САЩ на финансовата директорка на китайската телекомуникационна група Хуавей (Huawei).

Компанията за компютърна сигурност МакАфий (McAfee) съобщи днес, че е разкрила опити за проникване в 87 компании, свързани с ядрения, военния, енергийния и финансовия сектор в цял свят, по-специално в Съединените щати. Според нея първите елементи насочват подозренията към Северна Корея, но те може да са оставени нарочно, за да объркат разследването.