Президентите на България и Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев, обсъдиха доставките на допълнителни количества природен газ за България. Някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании.

"Ще засегна тази тема на национално равнище, като се върна", заяви на брифинг Алиев, който е разговарял "на четири очи" с Радев. 

Алиев е на двудневна визита по покана на българския държавен глава. Това е четвърто посещение на Илхам Алиев у нас след визитите му през 2005 г., 2009 г. и 2015 г.

"Днес България и Азербайджан са приятели и стратегически партньори, ние взаимодействаме много по-близо, имаме много по-близки отношения", посочи Алиев.

Постъпило е и предложение от междусистемните газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия, да транзитират допълнителните количества газ, за които Азербайджан се договори с Европейската комисия по-рано тази година.

"Искам с изключително задоволство да споделя, че активният диалог с Азербайджан на високо и най-високо ниво през последните години допринесе нашите отношения да се издигнат на равнището на стратегическо партньорство". Това заяви президентът Румен Радев след разговора на "четири очи" с държавния глава на Азербайджан.

По програма президента Алиев ще участва в церемонията утре по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

Българският държавен глава подчерта, че газовата връзка с Гърция, която ще бъде пусната в експлоатация утре дава стратегическо измерение на сътрудничеството между двете държави.

"Тя е важна не само за нашата страна, но и за региона на Централна, Западна и Южна Европа. Това променя решително енергийната карта на Европа. Надхвърля далеч измеренията на един инфраструктурен обект, защото е катализатор на разгръщането на потенциала на икономическото сътрудничество в нашия регион. Тази връзка затвърждава нашето стратегическо партньорство и е резултат на поетия отпреди десетилетие ангажимент от страна на господин Алиев и искам да му благодаря, че си удържа на думата", каза Радев.

"За нас Азербайджан се утвърди като желан, приоритетен и надежден партньор", каза Радев. "Аз се радвам, че споделяме вижданията си да продължим да развиваме нашето прагматично и ползотворно сътрудничество в редица области от взаимен интерес", добави президентът.

Държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев беше посрещнат от Румен Радев с официална церемония пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Гвардейският представителен духов оркерстър изсвири химните на двете държави.

В чест на азербайджанския президент при изпълнението на националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта.

Президентите приеха строя на почетния гвардейски караул. Илхам Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Сред присъствалите на церемонията бяха служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, служебните министри на външните работи и на икономиката и индустрията Николай Милков и Никола Стоянов, представители на администрацията на президента.

След церемонията по официалното посрещане, на "Дондуков" 2 президентите Радев и Алиев проведоха среща на "четири очи", следваха пленарни разговори между официалните делегации на България и Азербайджан, след което държавните глави дадоха съвместни изявления за медиите.

Двамата президенти направиха преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и обсъдиха развитието на сътрудничеството в енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Азербайджан е стратегически партньор на България в усилията за постигане на реална диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна.

В момента страната ни има договор с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб.м природен газ годишно, сключен от "Булгаргаз" през 2013 г.

По силата на споразумението доставките започнаха през 2020 г. и са за срок от 25 години. Количествата бяха договорени още през 2008 г. при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в пълен обем природен газ от Азербайджан с пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция.

Предложението за транзит на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия, ще е тема и в утрешните разговори на високо ниво с останалите лидери, които пристигат в София за откриването на интерконектора. Сред тях са председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев изрази задоволство от това, че споразуменията между двете държави се изпълняват. Той увери, че ще се предприемат допълнителни мерки в областта на енергийната сигурност и определи пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

"Днес обсъдихме доставките на допълнителни количества и обеми. Може да прецените важността да ускорим доставките за нашите партньори. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините Азербайджан се е доказал като износител на газ, сега продължаваме с доставките и се доказваме за пореден път", изтъкна Алиев.

През 2022 се навършват 30 години от установяването на дипломатически отношения между България и Азербайджан. 

В рамките визитата си у нас президентът на Азербайджан Илхам Алиев се срещна и със служебния премиер Гълъб Донев.

Премиерът Гълъб Донев проведе среща с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев.

Снимка: Министерски съвет

Гълъб Донев акцентира върху приноса на Азербайджан като гарант в сферата на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз

Министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху енергийното сътрудничество и приноса на Азербайджан като надежден партньор и гарант в сферата на сигурността на газовите доставки за България и Европейския съюз. Това съобщиха от Министерския съвет.

Премиерът запозна президента Алиев със сериозната и целенасочена работа на служебния кабинет за въвеждането в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя има основно значение за енергийната сигурност в региона и за диверсификацията на енергийните източници.

Донев посочи, че отличното дългогодишно партньорство между София и Баку е добра основа, върху която да се обсъдят възможностите България да получава допълнителни количества газ от Азербайджан.

Предвид стратегическото разположение на България и на Азербайджан по протежение на коридора "Изток-Запад", премиерът Гълъб Донев открои потенциалните ползи за двете страни от задълбочаване на сътрудничеството в областта на транспорта и свързаността.

В рамките на официалното посещение в България на президента на Република Азербайджан министър-председателят Гълъб Донев даде работен обяд в чест на високопоставения гост. В състоялия се разговор бе изказано задоволство относно установеното стратегическо партньорство между двете държави. Донев обърна специално внимание и на взаимодействието на България и Азербайджан в културната сфера, като даде висока оценка за постигнатите резултати.