"При липса на плурализъм, включително в медиите, в тези президентски избори нямаше истинска надпревара", се казва в доклада на наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В него се изтъква, че наблюдателите са били свидетели на "многобройни сериозни нередности" като пълнене на урните с предварително попълнени бюлетини.

Ръководителят на делегацията на ПАСЕ Виорел Бадя изтъкна в изявление, че "трябва да се има предвид, че в политическа среда, в която демократичните принципи са компрометирани, а върховенството на закона не се зачита, свободни и честни избори не са възможни", предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

От посолството на Азербайджан у нас обаче заявиха, че в изявленията си пред местната и международната преса международните наблюдатели са заявили, че президентските избори са организирани на високо ниво и се провеждат в прозрачни и демократични условия в съответствие с международните стандарти.

По данни на азербайджанската ЦИК избирателната активност е била 74.30 процента.
Изборите трябваше да са през октомври, но бяха изтеглени през април, за да поставят политическата опозиция в неизгодно положение, смятат нейни представители.

56-годишният Алиев получи повече от три четвърти от гласовете на предишните избори, след които президентският мандат беше удължен от пет на седем години.

От посолството на Азербайджан у нас съобщиха, че от 5 милиона 332 хиляди и 817 избиратели в изборите са участвали 3 милиона 962 хиляди и 123 души, за да се постигне посочената активност в процент.

Наблюдателите

Изборите, проведени в 5641 избирателни пункта в 125 избирателни окръга безпрепятствено са наблюдавани от 60 000 местни и международни наблюдатели. В Азербайджан са пристигнали и 118 чуждестранни журналисти.
ЦИК на Република Азербайджан осигури възможност процесът на гласуването да се наблюдава непосредствено в режим “online”, като бяха установени 1000 уеб-камери, съобщиха от посолството.
894-те международни наблюдатели (в това число и от Република България), които наблюдаваха президентските избори, са представители на 59 държави и 61 международни организация.

Около 20 са били българските наблюдатели, включително членове на 44-то Народно събрание на Република България, представляващи различни политически партии, и представители на сдружение “Гражданска инициатива за свободни и демократични избори” (ГИСДИ), отбелязват от посолството.