Това стана ясно по време на проверката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на строителните работи по трите лота на магистралата, предаде„Фокус”.

Министърът констатира, че дейностите по лот 2 - от Стара Загора до Нова Загора и лот 3 - от Нова Загора до Ямбол ще са готови до юни 2012 г. По думите на Плевнелиев към края на 2011 г. 80 процента от строителните работи по лот 2 ще бъдат извършени и това дава увереност, че графикът ще бъде спазен и по лот 2 ще се пътува през юни 2012 г.

За лот 3 строителните работи се движат с два месеца и половина напред по графика и ако гръцката фирма-изпълнител „Актор” продължава със същото темпо, лот 3 също може да бъде завършен в средата на 2012 г, обясни министърът.

За лот 4, който представлява отсечката от Ямбол до Карнобат, срокът за изпълнение е краят на 2012 г. „Ние нямаме притеснение за който и да било от лотовете. Нямаме и никакви проблеми с разплащанията. Те ще бъдат форсирани. Разплатен е аванс от 20 милиона лева”, каза министърът.
Дължината на трасето е 49 километра с по две ленти за движение във всяка посока. Изпълнителите от сдружение "Тракия IV" са поели ангажимент да отворят участъка за движение до юни 2012 г., стана ясно след проверка, в която участва заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов, предаде БТА.