Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров след заседание на Координационния съвет на синдиката, предаде БТА. КНСБ предлага на КТ "Подкрепа" спешно да свика ръководния си орган за съгласуване на протестните действия. На 7 октомври ще е националният протест пред парламента.

На 16 септември се очаква промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) да бъдат обсъдени в социалната комисия на парламента. От тази дата започва и подписка срещу внесения законопроект.

КНСБ настоява за изтегляне на законопроекта за промени в КСО от парламента и подновяване дебата за пенсионната реформа. Синдикатът е против увеличаването на осигурилния стажа за трета категория и възрастта на първа и втора. Според КНСБ връщането на осигурителната вноска на предишните й нива е изходът за пенсионната реформа. 

В началото на тази година осигурителната вноска бе намалена с 2%. ГЕРБ обеща тя да бъде намелена до 5%, поради което се предвиждаше тя да падне с още 3% от юли, но през март кабинетът се отказа. От левицата също настояват за вдигане на осигурителната вноска или поне връщане на двата процента. Аргументите са, че по този начин ще намалее дефицитът в бюджета на НОИ.

КНСБ обяви още днес, че започва информационна кампания за разясняване по какъв начин законопроектът на правителството ще засегне работещите в различните отрасли. Структурите на синдиката на работещите в първа и втора категория труд обявиха, че през следващите няколко години няма да има нито един нов пенсионер от тези категории, ако реформата бъде направена така, както предлага правителството.

По-рано днес министър Тотю Младенов заяви, че законопроектът няма да бъде изтеглен, защото вече е обсъждан цяла година по форуми и срещи със синдикатите и работодателите. Той обаче заяви, че са възможни промени между първо и второ четене в парламента.

Според проекта на правителството се предлага увеличаване на необходимия осигурителен стаж за пенсиониране с три години плавно от идната година, така че да стане до 2013 г. от 37 на 40 години - за мъжете, и от 34 на 37 години - за жените. Предлага се и повишаване на възрастта за работещите при първа и втора категория труд, отново плавно, с две години. С три години се увеличава изискуемият стаж за заетите в отбраната, сигурността и специалните ведомствата, необходимият учителски стаж също се увеличава с три години. Предлага се и по-високо изискване за обезщетението за безработица, като вместо досегашните девет, ще са необходими 12 месеца стаж през последните 15 месеца.

КТ "Подкрепа" също  не подкрепя философията на пенсионната реформа в законопроекта, защото единствено увеличаване на осигурителната вноска би довело до повишаване на приходите в държавното обществено осигуряване, коментира лидерът на синдиката д-р Константин Тренчев. По думите му обаче синдикалните структури трябва да вземат решение дали ще протестират. На база на тяхното решение ръководството на "Подкрепа" ще излезе с обща позиция на 28 септември.  Той припомни, че структурите на синдиката в добивната промишленост вече са съгласували позицията си с КНСБ и вероятно ще протестират.

ДСБ също е против пенсионната реформа на кабинета.