В Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е получено официално писмо от "Бритиш-Американ Табако (Холдингс) Лимитед", съобщиха "Фокус" и БТА.

В него се казва, че компанията е взела решение да прекрати по-нататъшното си участие в конкурса за продажбата на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на “Булгартабак - Холдинг” АД, София.
Като мотиви в писмото са посочени “причини от търговски и стратегически характер”.

Така оферта за "Булгартабак" вече може да подаде само компанията БТ Инвест ГмбХ, Австрия, която е купила информационен меморандум за холдинга. Крайният срок за подаване на депозит и обвързващи оферти е 15 часа на 29 август.

По информация на "Стандарт" и Медиапул от неотдавна  зад "БТ Инвест" ГмбХ стои правителствената банка на Русия ВТБ (Внешторгбанк). ВТБ е втората по големина руска банка и правителството притежава 75,5% от акциите й.
Сред дъщерните й компании има и лизингова, застрахователна, пенсионен фонд, факторинги др. Има 12 дъщерни банки - в страните от ОНД, 4 в Европа - Австрия, Кипър, Германия и Франция, също така в Грузия, Ангола и Виетнам.

Руската държавна банка участва в "БТ Инвест" ГмбХ чрез дружеството OJSC VTB, в което държи 75.5 на сто.

"БТ Инвест ГмбХ" е руска компания със 75,5% държавно участие, потвърди днес пред "Фокус" директорът на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.
Процедурата продължава, допълни той.
На въпрос как може да се тълкува отказът на БАТ, Караниколов каза, че би могло да се приеме, че дружеството ("Булгартабак") вече вероятно не представлява интерес за стратегически инвеститор от запад.

Обявата за конкурса за продажбата на "Булгартабак" бе публикувана в Държавен вестник на 10 май. Продават се 5 881 380 броя акции, които са около 79,83% от капитала на дружеството. След обнародването на заповедта започна 110-дневен срок за оценка на кандидатурите и приключване на сделката.

След обявяването на конкурса общо 10 фирми купиха документи за участие в конкурса. Впоследствие само БАТ и БТ Инвест ГмбХ закупиха информационния меморандум. По неофициална информация трети кандидат - "Си Би Фемили Офис Сървис" Гмбх, имал оперативни проблеми с банковия превод на парите, необходими за закупуване на информационния меморандум, и "останал" извън крайния срок.