Различни браншови организации готвят затваряне на гранични пунктове по време на празниците заради липсата на СЕМТ-ове . Това каза зам.-председателят на Национално сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов, цитиран от "Фокус". Той коментира това във връзка със ситуацията, че все още не е излязло разпределението на многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа.

"Доколкото успях да разбера, някои колеги са решили да затварят ГКПП "Кулата", някои - ГКПП "Калотина", други - ГКПП "Капитан Андреево", и това са хора от различни браншови организации, които са обединени от това, че СЕМТ-овете за тази година още ги няма и не е ясно при какви условия за разпределени тези валидности и кой е допуснал монопол на пазара. Много от тези неща трябва да се изяснят и затова тези процеси ще бъдат неконтролируеми. И в момента точно това се опитваме да направим - все пак да успеем да разберем къде какво ще се случи, защото по тия светли християнски празници това не е най-доброто. Но за жалост, протестите са спонтанни и се очакват през следващите дни", обясни Лалов.

Той посочи, че това заедно с пакета "Мобилност 1" е сред нещата, които разделят Европа на две скорости. "Нашите хотели нямат персонал, нашите транспортни фирми също закъсват за персонал, всякакви други фирми от икономиката - също. Двете скорости на Европа са реално нещо и ако някой не го вижда, просто съжалявам. Ние икономически закъсваме точно заради липса на персонал и ще продължаваме да закъсваме още повече, защото нас ни изпомпват. Всеки, който е бил в чужбина и се е срещал с българските общности там, знае, че те се увеличават нон стоп и то поради две много ясни причини - медицинско обслужване в държавата и обучение. Те казват, че не е толкова заради парите, които получават, а защото са сигурни в тези държави заради социалните придобивки - безплатно здравеопазване и много добро обучение. Това е факт неоспорим и ние просто оставаме без хора, топим се като нация, заяви Лалов и посочи, че точно върху този въпрос трябва да работи много здраво българското правителство.