Дефицитът догодина може да остане под 3% дори и при нулев икономически растеж, заяви финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от Дарик радио.

Параметрите на бюджета са изчислявани при растеж от 3,6% на икономиката. Тогава се очаква дефицит от 2,5% от БВП или 1,96 млрд. лева.
Дефицитът трябва да се покрие чрез емитиране на външен или вътрешен дълг, но това ще се решава допълнително, посочи Дянков, цитиран от БТА.

Финансовият министър бе категоричен, че ръстът на икономиката е изпълним и изведе две причини. След години на сравнителен спад на икономическото производство в България и по света нормално е икономиката като тръгне, понеже има по-ниска база за сравнение и за 2009-а, и за 2010 г., растежът през следващата година да е по-висок, отколкото неикономисти биха предполагали, обясни той.
„Просто базата е по-ниска и по-бързо се расте. Това е първата, чисто статистическа причина”, обясни вицепремиерът.
Втората причина по думите му е все по-ускоряващият се темп на износ. Министърът припомни, че той „започна да расте още от октомври 2009 г." Според кабинета тази тенденция ще продължи.

Следващата година ще бъдат увеличени парите за Здравната каса със 180 млн. лева върху актуализирания вариант на Бюджет 2010 г. Част от тях ще отидат за погасяване на задълженията към болниците от тази година, които са сключили анекси.
Увеличават се бюджетите още в министерството на отбраната, на МВР и на МРРБ. Няма намаляване на бюджет в което и да е министерство. Пенсиите и заплатите остават на нивото от тази година.

Две от предложенията за промени в данъчните закони - в Закона за ДДС и в Закона за доходите на физическите лица, са приети "на вносител".

С предлаганите промени не се увеличават данъци и акцизи, а се повишават ставките на акцизите при газьола и на бензина - минимално, например под една стотинка на литър за бензина, посочи Дянков. Заради съобразяване с европейска директива от 1 април единната ставка на ДДС в туризма става 9%, добави той. Това щяло да помогне на селския туризъм най-вече в Северна България и в Средна Южна България.

Другите две промени са в облагането на чуждестранни лица, които използват офшорни фирми - то става 10% както и за другите български граждани. Акцизът за насипен (рязан) тютюн се повишава от 100 лева на 152 лева от първи януари 2011 г.

В началото на следващата седмица проектобюджетът и промените в данъците ще бъдат внесени в парламента.

Според синдикатите Новият бюджет щял да намали доходите със 7%.