Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България могат да умъртвят животните си доброволно. Според заповедта на земеделското министерство за Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиране на домашните прасета в тези зони.

Разпореждането, което вчера беше разпратено до областните управители и местните епизоотични комисии предизвика недоволство заради кратките срокове, в които общините и кметовете на малките населени места трябва да уведомят стопаните.

Стоян Стойчев - заместник-кметът на община Ябланица, която попада в тази зона, заяви пред БНР, че за мерки срещу болестта "африканска чума по свинете" се говори от години, свикват се епизоотични комисии, но:"Никъде не се определиха бюджети, не се определи нищо, а сега заповед след заповед. Как да изпълня аз до утре хората да изколят прасетата. Как ще го уведомя първо? Чисто физически аз нямам решение. Ще работим, но не обещавам, че ще е уведомен човекът. И пак е виновен потърпевшият."

Кметовете вече трябва да са посочили и местата, на които евентуално ще се загробват евтаназираните животни.

В Ловешка област все още няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, но на вчерашното заседание на епизоотичната комисия като превантивна мярка се обсъждаше и обявяване на бедствено положение в региона заради опасната близост до регистрирани огнища в съседните области.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета, като резултатите от изследванията се очаква днес да бъдат потвърдени или опровергани официално.

Междувременно заразата по свинете продължава да настъпва в Северна България. Нов случай има в индустриална ферма в село Попина, Силистренска област. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. Нов случай на болестта е установен и в Свищовско.