Стриктната проверка си поставя за цел да установи как концесионерите и стопаните на плажни ивици изпълняват договорите си с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съобщи Дарик радио.

Картата с разположението на чадъри, шезлонги, спасителни постове, медицински пунктове, търговски обекти, ресторанти, барове и всякакви други постройки е напълно компютъризирана и дигиталният модел ще бъде сравняван с реалната обстановка.

Чрез джипиеси и сателити ще се проучи колко площ от плажовете е заета от чадъри и дали изискваните от наредбите свободни площи съществуват практически.

Вече са установени над 600 нарушения по ивиците, сподели министър Росен Плевнелиев при първата копка за ремонта на пътя Карнобат-Шумен.

Липсата на достатъчно спасители и по-голям от разрешения брой временни търговски обекти са сред най-съществените нарушения по българските плажове. Това показват резултатите от съвместните проверки на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, ДНСК и Морска администрация.